18 ianuarie 2021

Alexei Navalnîi, judecat în pripă, în secţia de poliţie

Florin Jipa

După ce ieri a fost reţinut pe aeroport, astăzi, opozantul preşedintelui Putin este judecat, pe repede înainte, conform fotografiilor distribuite de avocat.

Sursă foto: Twitter - Alexei Navalnîi în sala de judecată improvizată în secţia de poliţie

„Eu nu înţeleg ce se întâmplă. Cu câteva minute în urmă m-au adus aici din izolator pentru a mă întâlni cu avocaţii. Eu vin aici şi aici se întâmplă o şedinţă a judecătoriei. Stau oameni care mă filmează. Nişte oameni stau în sală şi numesc asta o judecată deschisă şi se analizează problema reţinerii mele,” a spus Navalnîi la deschiderea şedinţei.

Alexei Navalnîi a continuat: „eu am văzut multă bătaie de joc asupra justiţiei, dar se pare că acel moşneag din buncăr se teme atât de tare, încât demostrativ au aruncat la gunoi Codul de procedură penală. Este imposibil ce se întâmplă aici. Este nivelul cel mai înalt de ilegalitate, altfel nu pot să numesc ce mi se întîmplă.”

Avionul lui Alexei Navalnîi a aterizat, ieri, pe aeroportul Sheremetyevo, în loc de Vnucovo, unde era aşteptat de câteva mii de suporteri, care este în partea opusă a Moscovei.

Înainte de aterizare, aeronava a făcut mai multe ocoluri, având o întârziere de aproape o oră. Totodată, mai multe zeci de persoane au fost reţinute de forţele de securitate pe aeroportul din Vnucovo, unde Navalnîi era aşteptat de câteva mii de simpatizanţi.

Primele declaraţii ale lui Navalnîi au fost: „Îmi cer scuze pentru dificultăţile întâmpinate de oamenii care au zburat cu mine, dar şi de la cei care urmau să zboare de pe aeroportul Vnucovo. Eu nu am ales aceasta. Eu am venit şi mă bucur că am făcut asta. Este cea mai bună zi din ultimile 5 luni. Aici e casa mea. Nu îmi este frică. Ştiu că toate dosarele sunt false. Vă invit să nu vă fie frică nici vouă. Să mergem la controlul paşapoartelor.”

Poliţia l-a reţinut pe Navalnîi fără să permită soţiei şi avocatei să-l urmeze, în ciuda dorinţei lor

Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău, pe 20 august, într-un avion care zbura între oraşele Tomsk şi Moscova, după ce a băut un ceai în aeroport, înaintea decolării. Piloţii avionului au decis aterizarea de urgenţă în oraşul Omsk, unde disidentul rus a primit primele îngrijiri medicale. Medicii din oraşul Omsk au declarat că disidentul nu a fost otrăvit. Autorităţile germane au confirmat însă că Aleksei Navalnîi, care a fost transferat în comă în Germania, a fost otrăvit cu o substanţă neurotoxică. Aleksei Navalnîi şi-a revenit la câteva săptămâni după atac. Rusia a negat orice implicare în incident.

Jurnalişti de la Bellincat au dezvăluit trei agenţi FSB care au coordonat otrăvirea lui Alexei Navalnîi. 

Au fost identificaţi agenţii ruşi care l-au otrăvit pe liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi