10 octombrie 2018

Alexander Mishkin, suspect în cazul Skripal, a fost decorat „Erou al Rusiei” de către Vladimir Putin

Bianca Pavaluca

Al doilea suspect identificat în cazul Skripal, Alexander Mishkin, a fost declarat în anul 2014 „erou al Rusiei”, titlu onorific oferit de preşedintele rus Vladimir Putin, relatează site-ul de investigaţii Bellingcat, care a făcut publică identitatea reală a bărbatului.

Sursă foto: Mediafax

Conform investigaţiilor făcute de site-ul Bellingcat, Mishkin, în vârstă de 39 de ani, este doctor militar în cadrul Serviciului rus de Informaţii şi se crede că a călătorit în Salisbury sub numele de Alexander Petrov.

Jurnaliştii publicaţiei online au declarat că au folosit mai multe materiale publice şi informaţii obţinute de la surse din cadrul investigaţiei pentru a-l identifica pe suspect. Autorităţile britanice nu au confirmat momentan identitatea acestuia.

Alexander Mishkin a fost decorat de către preşedintele rus Vladimir Putin în anul 2014, pentru munca sa în cadrul operaţiunilor din Ucraina. Acelaşi titlu a fost primit şi de către primul suspect identificat, Anatoliy Vladimirovici Chepiga, pentru participarea la aceleaşi misiuni.

Mishkin a fost recrutat de către Serviciul de Informaţii rus în anul 2010, în perioada în care acesta îşi finaliza studiile în domeniul medical.

Autorităţile de la Moscova au refuzat să comenteze informaţiile apărute privind doctorul Mishkin.

Jurnaliştii publicaţiei Bellingcat au obţinut o poză din momentul în care doctorul a fost decorat de către preşedinte, care se află în posesia bunicii acestuia. De asemenea, aceştia au discutat cu mai multe persoane din Loyga, oraşul natal al lui Mishkin, care l-au identificat pe bărbat ca fiind persoana din imaginile făcute publice de către poliţişti.

Luna trecută, publicaţia a făcut public numele real al primului suspect, Anatoliy Chepiga, informaţia fiind confirmată ulterior de autorităţile britanice. Administraţia de la Moscova a negat acuzaţiile.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie. Rusia neagă orice implicare, iar cei doi suspecţi susţin că au vizitat oraşul Salisbury, dar ”în calitate de turişti”.

Mai multe surse susţin că Guvernul britanic cunoaşte adevăratele identităţi ale ambilor suspecţi.