10 februarie 2024

Alerte aeriene la Tulcea şi Galaţi, din cauza dronelor ruseşti. Aeronave F-16 turceşti au decolat de la Feteşti

Florin Jipa

Zone din judeţele Galaţi şi Tulcea au fost alertate de două ori noaptea trecută, în jurul orelor unu şi cinci, iar avioane turceşti F-16 au decolat de la Feteşti pentru misiuni de poliţie aeriene, din cauza mai multor valuri de atacuri cu drone ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Ismail şi Reni, anunţă Ministerul Apărării şi Securităţii. Chiar dacă sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spaţiul aerian naţional, echipe ale MApN execută, în această dimineaţă, verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, din judeţul Tulcea, anunţă MApN.

Sursă foto: X

În cursul nopţii de 9/10 februarie, forţele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail şi Reni, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România.

Ministerul Apărării Naţionale a monitorizat situaţia în zona de frontieră şi a activat procedurile de Poliţie Aeriană, notificând la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zonele din judeţul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situaţii şi ulterior, la ora 00.48 pentru jud. Galaţi. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două judeţe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.50.

Aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 01.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional pe timpul acestei situaţii.

Ulterior, la ora 05.00, ca urmare a reluării atacurilor, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă o nouă notificare pentru judeţele Tulcea şi Galaţi, fiind transmis un mesaj RO-Alert.

Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliţie aeriană, însă evoluţia situaţiei aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor.

Starea de pre-alertă aeriană pentru judeţele Tulcea şi Galaţi a încetat la ora 06.20.

Deşi în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spaţiul aerian naţional şi nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere şi observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul naţional, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.

Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar. Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri.