07 decembrie 2018

Aleksandar Vučić salută poziţia lui Jens Stoltenberg cu privire la formarea armatei Kosovo

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

În 06.12.2018, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a discutat la telefon cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în legătură cu evoluţiile din provincia sârbă Kosovo şi Metohija (KiM), cu accent pe intenţia autorităţilor de la Priština de a înfiinţa o ”armată a Kosovo”. Cei doi oficiali au fost de acord că prezervarea păcii este de cea mai mare importanţă pentru Serbia şi regiune.

A.Vučić a folosit ocazia pentru a-i mulţumi oficialului NATO pentru poziţia exprimată cu o zi înainte, că nu este momentul pentru formarea ”armatei Kosovo”, respectiv că intenţia ”Kosovo” de a transforma forţele sale de securitate în ”armata Kosovo” vine într-un moment nepotrivit.
Preşedintele sârb şi-a exprimat temerile legate de intenţia ”Kosovo” de formare a unei armate, ca urmare a pericolelor acestui demers pentru supravieţuirea poporului sârb din KiM, pentru securitatea Serbiei şi pentru pacea şi stabilitatea regiunii.

Interlocutorii au căzut de acord să rămână în contact permanent şi direct, iar armata sârbă să reia contactele zilnice cu forţele NATO din KiM, KFOR, pentru schimb de informaţii şi monitorizarea evoluţiilor. Contactele dintre armata sârbă şi serviciile sârbe cu prezenţa internaţională din KiM (inclusiv cu KFOR) au fost reduse în baza deciziilor responsabililor de la Belgrad din 07.09.2018, în urma condiţionării de către Priština a vizitei preşedintelui sârb în KiM, planificată pentru zilele de 08 şi 09 septembrie 2018.

Armata sârbă colaborează cu KFOR prin Comisia comună de implementare a Acordului tehnico-militar de la Kumanovo (încheiat în iunie 1999, între NATO şi R.F.Iugoslavia), care stabileşte, între altele, o serie de măsuri şi proceduri de evitare şi soluţionare a incidentelor şi problemelor în zona de graniţă administrativă dintre Serbia Centrală şi KiM.

Preşedintele sârb l-a informat pe secretarul general al NATO privind problemele cu care se confruntă Serbia şi poporul sârb din KiM, după măsura iraţională a Prištinei de a impozita cu 100% mărfurile importate din Serbia Centrală, contrar tuturor tratatelor şi acordurilor.
Secretarul general al NATO i-a repetat premierului Kosovo, Ramush Haradinaj, la telefon, că transformarea forţelor kosovare de securitate în armată vine într-un moment nepotrivit, că este contrară recomandărilor statelor membre ale NATO şi că poate avea consecinţe pentru Kosovo. În cazul modificării mandatului forţelor kosovare de securitate, Alianţa Nord-Atlantică va fi nevoită să-şi revizuiască nivelul de cooperare cu aceste forţe.

@@@

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3346038/dogovoreni-svakodnevni-kontakti-vojske-srbije-i-kfora.html