Aleksandar Vucic laudă „poziţia fermă” a preşedintelui rus Vladimir Putin
Andreea TobiasPreşedintele sârb Aleksandar Vucic a lăudat "poziţia fermă" a preşedintelui rus Vladimir Putin în ceea ce priveşte încetarea scurtei insurecţii conduse de şeful Wagner, Evgheni Prigojin.

Deşi a recunoscut că preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a contribuit, preşedintele sârb a declarat într-un interviu acordat televiziunii Pink, o reţea privată sârbă, citat de CNN, că Putin a fost cel care "a dus lucrurile la bun sfârşit" şi a descris acţiunile preşedintelui rus ca fiind "tăioase şi decisive".
Vucic a criticat, de asemenea, acţiunile grupului Wagner ca fiind "o înjunghiere în spate” la adresa propriei ţări şi a spus că s-a făcut o greşeală prin faptul că Rusia a dat grupului "o putere enormă".
"Ei au spus că avem oameni corupţi în anumite locuri, ceea ce este în mare parte adevărat. Dar este acesta un motiv pentru a-ţi înjunghia ţara pe la spate, în cel mai dificil moment al ei? Bineînţeles că nu, dar ei au făcut-o oricum", a declarat duminică preşedintele sârb, referindu-se la grupul Wagner şi la opozanţii lui Putin: "Ei au crezut că pot scăpa nepedepsiţi. Au crezut că Putin nu va interveni, iar [Putin] personal, cu declaraţia sa şi cu poziţia sa fermă, a oprit acest lucru".
"Putin are acum o sarcină foarte dificilă, şi anume să crească motivaţia armatei şi încrederea numărului mare de soldaţi Wagner dezamăgiţi. Şi nimic din toate acestea nu va fi uşor", a adăugat Vucic.
O criză majoră a zguduit sâmbătă fundamentele statului rus, în timp ce forţele loiale şefului mercenarilor Wagner, Prigojin, au mărşăluit spre Moscova. Apoi, Prigojin şi-a anulat brusc înaintarea.
Potrivit serviciului de presă al preşedintelui belarus, decizia a fost luată în urma unei intervenţii neaşteptate a lui Lukaşenko. În presupusul acord încheiat cu Prigojin, se presupune că şeful Wagner ar fi plecat în Belarus, iar luptătorii Wagner ar fi fost încorporaţi în structurile militare oficiale prin semnarea unor contracte cu Ministerul rus al Apărării.
Prigojin - despre care nu se ştie unde se află - nu a comentat presupusul acord.
