16 septembrie 2019

Alegeri în Israel: Benjamin Netanyahu speră să formeze o nouă coaliţie guvernamentală

Mihai Draghici

Partidul Likud, condus de premierul Benjamin Netanyahu, probabil se va clasa pe primul loc în urma scrutinului parlamentar programat marţi în Israel, dar va avea nevoie de formarea unei alianţe guvernamentale.

Conform celui mai recent sondaj de opinie, realizat de Institutul Smith Research, formaţiunea Likud (dreapta) este creditată cu 33 de locuri în Knesset, iar coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de Benjamin Gantz, cu 32 de locuri.

Lista Unită (o alianţă a formaţiunilor etnicilor arabi) ar putea obţine 12 locuri, Noua Dreaptă (HaYamin HeHadash) nouă, Israel Beiteinu opt şi Shas opt, informează cotidianul The Jerusalem Post.

Chiar dacă se va clasa pe primul loc, partidul Likud va avea nevoie de o coaliţie pentru a putea obţine majoritatea în Knesset şi a putea forma guvernul.

Benjamin Netanyahu i-a atribuit lui Avigdor Lieberman, liderul formaţiunii Yisrael Beiteinu (Israel Casa Noastră), vina pentru eşecul formării unei coaliţii guvernamentale după scrutinul parlamentar anticipat din aprilie. Avigdor Lieberman a respins apelurile de participare la o coaliţie guvernamentală din cauza unei dispute cu partide ultraortodoxe.

Parlamentul Israelului (Knesset) a fost dizolvat la sfârşitul lunii mai şi au fost convocate alegeri anticipate.