10 mai 2018

Al patrulea început de mandat prezidenţial şi Parada militară din Piaţa Roşie

Laurenţiu Sfinteş

Printr-o ceremonie care a sugerat continuitate, preşedintele Vladimir Putin a preluat un nou mandat ca lider al F. Ruse. Simbolistica trecutului eroic a dominat şi de această dată defilarea din Piaţa Roşie. Împreună cu o serie de echipamente militare, care şi-au făcut debutul public.

Sursă foto: HEPTA

Inaugurarea

Culoarele Kremlinului se deschid rar ochiului public şi numai cu regia potrivită. De data aceasta, ocazia a fost ceremonia de inaugurare a celui de-al patrulea mandat prezidenţial al preşedintelui Vladimir Putin. S-a dorit, conform lui Dimitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, o ceremonie mai puţin fastuoasă decât cea din 2012, când prim ministrul Putin devenea preşedintele Putin. Atunci, deplasarea cu coloana oficială pe străzile pustii din centrul Moscovei nu a fost cea mai potrivită imagine de comuniune dintre liderul rus şi cetăţenii care l-au ales. În 2018 a fost vorba însă doar de continuitate. Nici nu a mai fost cazul pentru o ieşire în afara zidurilor Kremlinului. Locul de muncă era acelaşi, activitatea s-a întrerupt doar câteva minute pentru această etapă obligatorie în preluarea noului mandat prezidenţial. Dar, pentru că totul se petrece în Kremlin, chiar şi o ceremonie devenită de rutină trebuie să aibă grandoare, strălucire, istorie, tradiţie. Să fie de o măreţie atent controlată. Şi astfel:

 • - cu câteva minute înainte de eveniment, preşedintele Putin este informat telefonic că totul este pregătit;
 • - începe deplasarea pe jos străbătând lungile holuri decorate cu tablouri ale Kremlinului către locul unde este aşteptat de coloana oficială;
 • - limuzina prezidenţială este, pentru prima dată după 1991, de producţie internă, un proiect numit Kortezh, prototipul fiind dintr-o serie cu brand-ul Aurus (desigur, numele vine de la aur, în latină, aurum, şi rus/ Rusia);
 • - coloana oficială se deplasează către Marele Palat al Kremlinului, preşedintele continuând tot pe jos deplasarea spre Sala Ordinului Sfântul Andrei, unde îl aşteaptă cei 5000 de oficiali şi invitaţi speciali;
 • - la ora 12.00, preşedintele a intrat în sala destinată ceremoniei. Pe podium, la solicitarea preşedintelui Curţii Constituţionale, Valerii Zorkin, preşedintele Putin a rostit cele 33 de cuvinte ale Jurământului;
 • - tot de pe podium, a prezentat obiectivele noului mandat prezidenţial, în fapt sarcinile trasate noului guvern rus;
 • - înainte de a părăsi sala, Putin a dat mâna, în această ordine, cu Patriarhul Kiril, fostul cancelar german Gerhard Schroeder, actual preşedinte al Consiliului de Administraţie al Nord Stream AG, premierul Dimitrii Medvedev;
 • - a urmat defilarea subunităţilor Regimentului Prezidenţial, în Piaţa Catedralei din Kremlin, o anticipare a paradei de Ziua Victoriei;
 • - ceremonia s-a încheiat cu o sesiune foto şi selfie cu tinerii din echipa de campanie electorală a preşedintelui;
 • - preşedintele Putin s-a reîntors la biroul prezidenţial din Kremlin, de această dată fără camerele de televiziune.
 •  

După două ore, era transmisă Dumei de Stat propunerea de candidatură pentru funcţia de prim ministru. Dimitrii Medvedev. A doua zi, pe 8 mai, acesta a fost votat ca noul prim ministru al Federaţiei Ruse.

Au fost, şi sunt, în această operaţiune de reînnoire ceremonială şi politică a conducerii F. Ruse şi câteva aspecte / provocări care vor supravieţui, probabil, momentului regizoral atent construit şi desfăşurat în Kremlin:

 • - cine va fi succesorul preşedintelui Putin, constituţional acesta neavând dreptul să mai candideze la următoarele alegeri prezidenţiale?
 • - noul guvern al F.Ruse va avea o componentă economică mai substanţială, ţinând cont de proiectul de mandat anunţat de preşedinte?
 • - va reuşi preşedintele Putin să-şi asigure sprijinul tinerei generaţii ruse, ai cărei reprezentanţi, desigur într-un număr modest, au contestat, cu două zile înainte de inaugurare, alegerea sa ca preşedinte?
 • - va fructifica F. Rusă oportunitatea creată de creşterile de preţuri la materiile prime exportate pentru a genera veniturile necesare reformării economiei şi infrastructurii?
 • - va fi micşorat decalajul între veniturile diferitelor categorii sociale, în contextul în care un raport intitulat World Inequality Report 2018, realizat de cercetători de la Paris School of Economics, arată că Rusia prezentă este mai inegală social decât Rusia ţaristă?
 •  

 Nu sunt probleme care pot fi rezolvate uşor chiar în interiorul unui mandat de şase ani care îşi propune ca, în anul 2024, F. Rusă să facă parte din primele cinci economii ale lumii.

Între timp noul preşedinte şi noul prim ministru au fost împreună, pe 9 mai, la Parada Militară din Piaţa Roşie. Pentru F.Rusă, Marele Război pentru Apărarea Patriei / titulatura proprie pentru cel de-al doilea război mondial, rămâne reperul fundamental al celor 73 de ani de istorie postbelică.

 

Parada din Piaţa Roşie

În tribuna oficială, preşedintele Putin a fost flancat de doi veterani de război, dar şi de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele sârb, Alexandr Vucic. Cu primul, discuţiile oficiale care au urmat paradei din Piaţa Roşie şi ceremoniilor comemorative de la monumentele de lângă zidul Kremlinului au fost despre cooperarea bilaterală, despre Siria şi Iran. Cu preşedintele Vucic, dialogul desfăşurat  pe 8 mai, seara, a fost despre cooperare bilaterală şi despre Kosovo. Desigur, asigurările date de preşedintele sârb că ţara sa îşi va prezerva neutralitatea, nu se va alătura NATO sau altei alianţe militare, au sunat plăcut şi asigurator pentru preşedintele rus.

Iar parada a fost, ca în fiecare an, un spectacol bine organizat, dedicat atât trecutului eroic cât şi puterii militare prezente. Un număr de 13.000 de militari, în special din garnizoana Moscova, 159 de vehicule blindate, 75 de aeronave au defilat sau traversat spaţiul aerian de deasupra Pieţei Roşii. Au fost şi câteva noutăţi privind echipamente şi categorii de tehnică militară: drone, roboţi de deminare, un tanc robotizat, fără echipaj, tancul ”Terminator” modernizat pentru a fi utilizat în teatre de operaţii unde au fost folosite armele de distrugere în masă, rachetele supersonice Kh-47M2 Kinzhal/ "Pumnalul" purtate de aeronavele militare Mig-31 (una din noutăţile de tehnică militară anunţate de preşedintele rus în luna martie, a.c.), precum şi avioanele multirol Su-57, cu tehnologie Stealth.

Multe dintre aceste echipamente au cunoscut deja botezul câmpului de luptă în operaţiile desfăşurate în Siria.

Alte categorii de tehnică militară nouă cu care F.Rusă speră să contracareze superioritatea tehnologică occidentală sunt încă în aşteptare pentru o viitoare paradă militară.

Noutatea ar putea fi, la acel moment, numele ţării / regiunii unde au fost testate anterior.

Parada în sine s-a menţinut în linia celor de după 2015, urmând acelaşi scenariu, dar prezenţa în tribuna oficială a celor doi şefi de stat invitaţi s-a dorit a fi un mesaj pentru Israel şi Orientul Mijlociu, pentru Europa, dar mai ales pentru SUA. Putin a vrut odată în plus să arate că el este ţarul! Ceremonia de depunere a jurământului a fost edificatoare în acest sens.

Cu toate acestea, ideea de ultim mandat influenţează percepţia publică rusă, deoarece apropierea unui sfârşit a generat întotdeauna nelinişte. Dar acest mandat are şase ani!

Acţiunile din această dimineaţă pun sub altă lumină prezenţa deloc întâmplătoare la eveniment a premierului israelian. A reuşit acesta să obţină neutralitatea Rusiei în conflictul Israelului cu Iranul?