07 noiembrie 2018

Airbus şi IAR au semnat un contract de colaborare pe 15 ani pentru elicopterul H215M

Dorin Oancea

Companiile Airbus şi IAR Ghimbav au semnat pe 6 noiembrie 2018 contractul definitiv de colaborare exclusivă pe o perioadă de 15 ani, document ale cărui principii au fost stabilite prin semnarea unui acord iniţial, pe 24 august 2017, la Bucureşti, în prezenţa preşedinţilor Franţei şi României.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit Contractului definitiv de colaborare, IAR este contractor principal pentru elicopterul H215M pentru orice comandă viitoare din partea Ministerului român al Apărării, având ca scop înlocuirea flotei îmbătrânite. Înţelegerea reflectă angajamentul comun al Airbus şi IAR de a contribui la modernizarea flotei de elicoptere multirol. Documentul prevede o colaborare strânsă, în următorii 15 ani, Airbus fiind partenerul exclusiv al IAR în clusterul aeronautic de la Ghimbav, judeţul Braşov, arată un comunicat Airbus.

“Privim spre viitor prin acest parteneriat cu IAR pentru elicopterul H215M, înaintea unei decizii din partea Guvernului României de a pune în aplicare cooperarea noastră şi de a livra Ministerului român al Apărării un elicopter multirol cu adevărat eficient din punct de vedere al costului, produs în România”, a spus Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters.

“Suntem bucuroşi că Airbus este un partener solid, dornic să investească în continuare în România. Avem nevoie de implicare, know-how şi tehnologie modernă pentru a dezvolta aeronautica românească şi pentru a răspunde cerinţelor Ministerului Apărării în materie de elicoptere, iar Airbus este aici pe termen lung. Considerăm că elicopterul IAR-H215M este cea mai bună soluţie pentru industria aeronautică românească, pentru Ministerul Apărării şi pentru alţi clienţi din toată lumea. IAR şi România sunt nerăbdătoare să redevină producători de elicoptere. Acest contract reprezintă un nou capitol al colaborării dintre Franţa şi România în domeniul aeronautic”, a spus Neculai Banea, Directorul General al IAR.

Airbus şi IAR sunt parteneri de peste 15 ani în compania Airbus Helicopters Romania (51% Airbus, 49% IAR), un centru de succes specializat în servicii de mentenanţă şi reparaţii pentru o gamă variată de elicoptere civile şi militare din România şi din alte ţări. 75% din cifra de afaceri a Airbus Helicopters Romania este reprezentată de contracte la export. În 2016, a fost inaugurată fabrica Airbus Helicopters Industries pentru producţia de elicoptere H215M.

H215M este un elicopter bimotor, certificat EASA şi FAA, folosit pentru misiuni utilitare în medii extreme şi pe câmpul de luptă.

În peste 50 de ani de colaborare, IAR a produs peste 360 de elicoptere sub licenţă Airbus.

IAR Braşov a avut, în 2016, venituri de 34 de milioane de euro şi 316 de angajaţi.

Airbus a generat în 2017 venituri de 59 miliarde de euro şi a avut aproximativ 129.000 de angajaţi.