Air Chief Marshal Stuart Peach: Nu ar trebui să subestimăm rolul dezinformării. Pe termen lung, poate duce la fragilizarea încrederii publicului în democraţie
Andreea SoareAir Chief Marshal Stuart Peach, preşedintele Comitetului Militar al NATO, prezent la Bucureşti pentru a participa la Conferinţa şefilor apărării din ţările din Balcani pe probleme de cooperare militară, a susţinut o conferinţă de presă alături de şeful SMAp, general Nicolae Ciucă, în care a vorbit despre angajamentele NATO în regiunea Balcanilor şi despre modul în care dezinformarea poate duce la fragilizarea încrederii publicului în democraţie.

În începutul conferinţei de presă, preşedintele Comitetului Militar al NATO a subliniat importanţa acestei conferinţe şi contribuţia pe care România o aduce securităţii internaţionale prin misiunile pe care le dezvoltă.
„Aşa cum generalul Nicolae Ciucă a menţionat mai devreme, conferinţa de astăzi a fost foarte productivă. Prin urmare, aş vrea, în numele tuturor participanţilor la forum, să mulţumesc României pentru găzduirea conferinţei de anul acesta a Şefilor Apărării din ţările din Balcani pe probleme de cooperare militară.
Stabilitatea regională şi securitatea nu se pot asigura pe cont propriu. Trebuie să fie văzute ca parte a unei securităţi internaţionale globale. Aşadar, aceste conferinţe sunt importante. Anul acesta, România sărbătoreşte 15 ani de când a devenit stat membru NATO: România contribuie la securitatea euroatlantică sub forme diverse, în diverse locuri.
În Balcanii de Vest, forţele române contribuie la menţinerea unui mediu mai sigur.
În Afganistan, sute de militari români ajută la stabilizarea ţării, prin misiuni importante.
În Polonia, aţi contribuit la descurajarea agresiunii, ca parte a Grupului de Luptă multinaţional. De asemenea, aici, în România, găzduiţi o facilitate pentru sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice şi aveţi o contribuţie esenţială la securitatea din regiunea Mării Negre.
Pe lângă toate angajamentele voastre, noi ne bucurăm să îl primim pe Mircea Geoană, luna viitoare, la Bruxelles, în calitate de Secretar General Adjunct al NATO. Aş vrea să profit de această oportunitate pentru vă mulţumi pentru angajamentul puternic faţă de NATO şi faţă de securitatea regională şi internaţională. Dezvoltarea unor relaţii cu alte organizaţii creează un sistem de securitate amplu, care fixează cooperarea practică. Lucrând împreună şi organizând astfel de conferinţe devine esenţial când vorbim despre provocările de securitate. Doar aşa putem face progrese. NATO continuă să investească, prin angajamente, în Balcanii de Vest. Interesul reciproc şi dorinţa de a atinge pacea şi prosperitatea în regiune reprezintă motorul acestui angajament. Valorile democratice, statul de drept, reformele interne şi relaţiile bune între vecini sunt esenţiale pentru securitate.”
De asemenea, Air Chief Marshal Stuart Peach a scos în evidenţă consecinţele pe care dezinformarea, ca metodă de destabilizarea a unor factori externi, îl poate avea asupra societăţii.
„Ştim că unii vor să intervină pentru a destabiliza regiunea. Implicările externe în procesele democratice interne sunt inacceptabile. Aici ne referim la metode de hacking, dezinformare sau alte forme de destabilizare. Nu ar trebui să subestimăm rolul pe care dezinformarea îl poate avea asupra societăţii noastre. Pe termen lung, poate duce la fragilizarea încrederii publicului în democraţie şi presa liberă. Aşadar, media tradiţională are un rol important în apărarea noastră în faţa acestor dezinformări. Vă mulţumim, cu alte cuvinte, pentru munca pe care aţi depus-o astăzi, pentru încurajarea democraţiei şi a libertăţii presei. NATO va continua să ajute ţările din regiune să implementeze reforme, ajutând astfel cetăţenii acestei regiuni şi, implicit, întreaga familie euroatlantică. Închei, aşadar, cu o dorinţă puternică de a asigura o mai bună securitate, stabilitate şi schimb de experienţe şi cu entuziasm pentru creşterea cooperării militare regionale. NATO rămâne angajat securităţii regiunii Balcanice.”
Cea de-a 13-a ediţie a Conferinţei şefilor apărării din ţările din Balcani pe probleme de cooperare militară a avut loc miercuri, 4 septembrie, în Bucureşti, la Hotelul Marriott.
La activitatea organizată de Statul Major al Apărării au participat cele nouă delegaţii ale iniţiativei - Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia şi, în calitate de observatori, delegaţiile Croaţiei şi Sloveniei.
