22 august 2018

AIEA: Nu există indicii că Phenianul a renunţat la programul nuclear

Teodora Marinescu

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a afirmat într-un raport că nu există indicii care să arate că Phenianul a renunţat la activitatea nucleară, în pofida promisiunilor Coreei de Nord privind denuclearizarea, relatează site-ul postului France 24.

"Continuarea şi dezvoltarea programului nuclear al DPRK (n. red. Republica Populară Democrată Coreeană) şi afirmaţiile DPRK privind acest subiect reprezintă o cauză a profundelor îngrijorări", se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Raportul a fost publicat la începutul săptămânii de directorul general al AIEA, Yukiya Amano.

Phenianul a decis în anul 2009 să nu mai permită investigatorilor AIEA să observe activităţile de la centrul de cercetare Yongbyon, interzicând accesul membrilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pe teritoriul său.

În urma interdicţiei Coreei de Nord, agenţia a încercat să monitorizeze activitatea nucleară prin surse deschise şi imagini captate din satelit.

"Cât timp Agenţia nu poate verifica activităţile din DPRK, cunoştiinţele sale privind programul nuclear sunt limitate, iar dacă astfel de activităţi nucleare vor continua, aceste cunoştiinţe o să scadă", se mai arată în raport.

Liderul suprem nord-coreean Ki Jong-un şi preşedintele american Donald Trump s-au întâlnit în luna iunie în Singapore, unde au ajuns la un acord privind denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Liderii celor două Corei, Kim Jong-un şi Moon Jae-in se vor întâlni din nou în luna septembrie.

AIEA a afirmat anterior că este pregătită să ajute la verificarea oricărui acord între Statele Unite şi Coreea de Nord privind programul nuclear al Phenianului.