09 septembrie 2019

AIEA: Iranul şi-a dublat numărul de centrifuge folosite pentru îmbogăţirea uraniului

Mircea Olteanu

Regimul de la Teheran a dublat numărul de centrifuge avansate folosite pentru îmbogăţirea uraniului, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), după ce Iranul a indicat că îşi va reduce suplimentar angajamentele asumate prin Acordul atomic semnat cu marile puteri în 2015.

Sursă foto: Mediafax

Diplomatul român Cornel Feruţă, directorul interimar al AIEA, a solicitat Iranului să clarifice dacă a raportat agenţiei internaţionale toate activităţile, materialele şi centrele sale nucleare, se arată într-un comunicat al agenţiei, citat de agenţia de ştiri Dpa.

Inspectorii agenţiei internaţionale au confirmat duminică faptul că 22 de centrifuge de tip IR-4 erau instalate la centrala de procesare a uraniului de la Natanz, Iran, de două ori mai multe decât numărul de centrifuge din ultimele luni, a transmis Fredrik Dahl, purtătorul de cuvânt al AIEA. Numărul altor tipuri de centrifuge a rămas aproximativ similar cu cel din perioada anterioară.

Noile eforturi ale Iranului de a-şi dezvolta capacitatea tehnologică de îmbogăţire a uraniului ar putea ajuta Teheranul să acumuleze mai rapid rezerve de uraniu cu o concentraţie ridicată, lucru ce ar reduce considerabil durata de timp necesară pentru obţinerea de material fisionabil adecvat pentru arme atomice.

Acordul nuclear din 2015 permitea Iranului să păstreze un număr redus de centrifuge de primă generaţie la două centrale nucleare, relatează postul France 24.

Regimul de la Teheran susţine că produce uraniu îmbogăţit doar pentru a alimenta centrale nucleare.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia au semnalat că doresc menţinerea Acordului nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.