31 august 2018

AIEA: Iranul respectă principalele prevederi ale acordului nuclear din 2015

Teodora Marinescu

Iranul respectă principalele restricţii prevăzute în acordul nuclear semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri din P5+1, se arată într-un raport publicat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), relatează site-ul agenţiei Reuters.

În al doilea raport publicat în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din înţelegerea nucleară, AIEA afirmă că Iranul respectă restricţiile privind minatul uraniului.

Cu toate acestea, în ultimul raport, publicat în luna mai, agenţia a menţionat că Iranul ar putea coopera mai mult cu inspectorii.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat la începutul lunii august ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul nuclear "oribil" semnat de marile puteri cu Teheranul.

Uniunea Europeană a aprobat săptămâna trecută alocarea a 18 milioane de euro drept asistenţă pentru Iran, în scopul atenuării efectelor sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea Statelor Unite din Acordul atomic.