10 iulie 2019

AIEA: Iranul produce uraniu îmbogăţit cu o concentraţie de 4,5%, încălcând astfel limitele Acordului atomic

Mircea Olteanu

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a transmis miercuri statelor membre ale organizaţiei că Iranul produce uraniu îmbogăţit cu un nivel de puritate de 4,5%, încălcând astfel Acordul atomic cu marile puteri, care prevedea un nivel maxim de 3,67%.

Sursă foto: Mediafax

Totodată, agenţia internaţională a informat statele membre că stocurile de uraniu îmbogăţit ale Iranului se ridică la 213,5 kilograme, în timp ce limita impusă de acord era de 202,8 kilograme, au declarat trei diplomaţi, citaţi de agenţia de ştiri Reuters.

AEIA a confirmat încă de luni faptul că Iranul a purificat uraniu dincolo de limita de 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri, fără însă să precizeze exact cocentraţia.

Uniunea Europeană a cerut, luni, Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015.

Administraţia de la Teheran a anunţat luni că a ajuns la o concentraţie de cel puţin 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.

Duminică un oficial iranian a indicat faptul că regimul de la Teheran va începe să purifice uraniul până la o concentraţie mai mare de 3,67% pentru a produce combustibilul necesar centralei atomice de la Bushehr.

Anterior, mai mult, oficiali de la Teheran au comunicat că Iranul ar putea obţine în patru zile uraniu îmbogăţit până la un nivel de puritate de 20%.

Experţii sunt de părere că timpul necesar pentru obţinerea de uraniu cu o puritate de 90%, nivel propice pentru fabricarea de arme nucleare, se înjumătăţeşte în momentul în care uraniul a fost îmbogăţit până la nivelul de puritate de 20%.