30 iunie 2018

Agenţiile de spionaj din SUA cred că Phenianul continuă să producă combustibil pentru arme atomice - presă

Mircea Olteanu

Agenţiile de spionaj din SUA consideră că regimul de la Phenian continuă să producă uraniu îmbogăţit pentru arme nucleare la mai multe centre secrete, relatează postul NBC citând mai mulţi oficiali americani, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Cinci oficiali americani neidentificaţi, citaţi de NBC, au declarat că, în ultimele luni, regimul nord-coreean a crescut producţia de uraniu îmbogăţit pentru arme nucleare, în pofida discuţiilor cu SUA privind denuclearizarea.

Oficiali americani au mai declarat că informaţiile disponibile indică faptul că regimul nord-coreean are mai multe centre secrete pentru producţia de combustibil nuclear.

"Este o dovadă absolut fără echivoc că încearcă să înşele SUA", a afirmat un oficial pentru NBC.

Un alt oficial citat de NBC a declarat că Phenianul încearcă "să înşele (SUA) cu privire la numărul de instalaţii, numărul de arme, numărul de rachete (...) Urmărim cu atenţie".

CIA a refuzat să comenteze informaţiile NBC, în timp ce Departamentul de Stat de la Washington a transmis că nu le poate confirma, iar Casa Albă nu a răspuns la cererea jurnaliştilor de a comenta cazul.

Mai mult, un studiu recent al Institutului american 38 North, care se bazează pe imagini filmate din satelit, relevă că Phenianul continuă să dezvolte infrastructura de la un centru nord-coreean de cercetare atomică, în pofida înţelegerii între Kim Jong-Un şi Donald Trump privind denuclearizarea Peninsulei Coreea.

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit în luna iunie cu liderul nord-coreean la Singapore. Cei doi lideri au semnat un comunicat comun prin care s-au angajat să "acţioneze pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea". Însă documentul nu include detalii despre modul în care ar urma să fie obţinut acest deziderat.