22 octombrie 2020

Agenţiile de informaţii din SUA susţin că Iran şi Rusia au încercat să intervină în alegerile prezidenţiale din 2020

Andreea Soare

John Ratcliffe, directorul DNI a declarat, miercuri, că Rusia şi Iran au încercat să intervină în alegerile prezidenţiale din 2020, relatează Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Anunţul, făcut de Ratcliffe într-o conferinţă de presă la care a participat şi directorul FBI, Chris Wray, subliniază preocupările oficialilor SUA că actori străini încearcă să submineze încrederea americanilor în integritatea votului şi să răspândească informaţii false.

„Ni s-a confirmat că unele informaţii privind înregistrarea votanţilor au fost obţinute de Iran şi de Rusia”, a declarat Ratcliffe, în timpul conferinţei de presă.

Cu toate acestea, o mare parte din aceste informaţii sunt publice, însă, „pot fi folosite (n.n. informaţiile) de actori străini pentru a comunica lucruri false către votanţii deja înregistraţi, cauzând confuzie, haos şi subminând încrederea în democraţia americană”, a declarat Ratcliffe, potrivit NYT.

Potrivit directorului DNI, Iran ar fi trimis e-mailuri false alegătorilor, cu scopul de a-i intimida, a provoca frământări sociale şi a prejudicia imaginea preşedintelui Trump. În prezent, aceste e-mailuri sunt încă analizate şi nu se ştie sigur cine s-a aflat în spatele încercării de discreditare a alegerilor.

Ratcliffe a făcut referire şi la o serie de e-mailuri trimise, miercuri, alegătorilor, care păreau a fi trimise de grupul pro-Trump „Proud Boys”.

Surse americane guvernamentale au declarat că oficialii SUA investighează dacă persoane din Iran au spart reţelele sau website-ul grupului „Proud Boys”  pentru a distribui materiale ameninţătoare în rândul alegătorilor. SUA ar suspecta că Iran se află în spatele unor astfel de acţiuni.

Iran a respins, însă, aceste acuzaţii: „Iran nu are niciun interes în a interveni în alegerile din SUA şi nu are vreo preferinţă privind rezultatul acestora”, a declarat Alireza Miryousefi, purtător de cuvânt pentru misiunea Iranului la ONU.

Încă din luna august, mai mulţi experţi în domeniul informaţiilor susţineau că Iran ar putea interveni în alegerile din octombrie, încercând să îl discrediteze pe preşedintele Trump întrucât, dacă Joseph Biden, contracandicatul lui Trump, ar câştiga alegerile, potrivit declaraţiilor acestuia, ar ridica din sancţiunile impuse Iranului şi ar reintra în acordul nuclear, cu condiţia ca iranienii să respecte limitele impuse acum cinci ani programului nuclear.