03 septembrie 2018

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni condamnă decizia SUA de a tăia fondurile

Teodora Marinescu

Agenţia Naţiunilor Unite pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni (UNRWA) a afirmat a condamnat duminică decizia Washingtonului de a tăia fondurile, considerând că este vorba despre "o decizie politică", relatează site-ul agenţiei Dpa.

Sursă foto: Mediafax

Şeful UNRWA, Pierre Kraehenbuehl, şi-a exprimat "regretul şi dezamăgirea fundamentală" faţă de decizia luată de Statele Unite în urmă cu două zile.

Acesta a făcut apel sponsorilor să acopere un deficit de 217 milioane de dolari pentru anul 2018.

"Vreau să clarific faptul că această decizie a fost luată, după cum consider, în urma unor motive de natură politică şi nu are nicio legătură cu performanţa UNRWA", a declarat Kraehenbuehl, aflat în Amman, capitala Iordaniei.

Acesta consideră că Agenţia ONU pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni nu ar trebui trasă la răspundere pentru continuare conflictului israelo-palestinian.

"Motivul pentru care acest conflict continuă, după şapte decenii de când a început, este simplu şi are legătură cu responsabilitatea actorilor politici", a mai afirmat Kraehenbuehl.

Statele Unite au anunţat că vor înceta să mai finanţeze Agenţia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiaţi din Orientul Apropiat, afirmând că organizaţia umanitară este "iremediabil defectă".

Statele Unite au donat anul trecut cu 365 de milioane de dolari pentru finanţarea proiectelor agenţiei, însă până acum anul acestea au contribuit cu doar 60 de milioane de dolari la ajutorarea refugiaţilor palestinieni din Fâşia Gaza, Cisiordania şi Iordania.