12 iulie 2019

Agenţia Europeană pentru Apărare va începe consultări între patru ţări, inclusiv România, privind achiziţia de tancuri Leopard 2

Mircea Olteanu

Agenţia Europeană pentru Apărare aşteaptă ultimele reacţii din partea industriei de apărare înainte a iniţia consultările finale între România, Cipru, Grecia şi Spania privind lansarea în 2020 a unui program de modernizare sau achiziţie de tancuri Leopard 2, informează Jane's Defence Weekly.

Sursă foto: Profi Media

Obiectivul programului este acela de a achiziţiona sau moderniza tancurile la un nivel echivalent cu versiunea Leopard 2A7, a transmis agenţia.

"Ne propunem să obţinem un nivel maxim de similitudine între ele pe măsură ce îşi modernizează tancurile", a declarat o sursă din cadrul agenţiei, adăugând că programul va include aproximativ 200 de tancuri Leopard, plus achiziţia de tancuri de către România pentru un nou batalion, iar costul lucrărilor de modernizare se va ridica la "câteva sute" de milioane de euro. Programul va include opţiuni de modificare pentru vehicule de recuperare, geniu şi pod mobil.

Flotele de tancuri Leopard ale ţărilor implicate variază de la modele Leopard 2E (Spania) şi Leopard 2HEL (Grecia), echivalente cu versiunea Leopard 2A6, iar România şi-a exprimat în trecut dorinţa de a achiziţiona tancuri mai vechi model Leopard 2A5.

După discuţii exploratorii în 2018, în urma cărora numărul de state potenţial interesate de ideea modernizării tancurilor a scăzut de la nouă la patru, agenţia a iniţiat consultări preliminare cu industria, în aprilie 2019. AEA aşteaptă de la industrie soluţiile tehnice cele mai economice pentru a acoperi cât mai multe condiţii tehnologie cerute de cele patru ţări.

Companiile Krauss-Maffei Wegmann şi Rheinmetall, cei mai importanţi doi contractori pentru fabricarea tancurilor Leopard 2, sunt aşteptate să răspundă solicitărilor oferind o abordare completă, termenul limită fiind data de 18 iulie. Menţionând că solicitările ţărilor implică aproximativ 200 de sisteme şi subsisteme, sursa citată a afirmat: "Sperăm să ajungem la o similitudine de 90% sau mai mare".

După încheierea fazei de consultări preliminare cu industria, Agenţia Europeană pentru Apărare va mai organiza alte două întâlniri cu miniştrii Apărării din cele patru ţări cu scopul parafării programului în 2020, urmând ca primele livrări de tancuri modernizate să se producă în anul 2022.