14 septembrie 2018

Agenţi secreţi ruşi,despre care se crede că vizau un laborator chimic elveţian,arestaţi în Olanda

Mircea Olteanu

Doi agenţi ruşi, despre care se crede că voiau să pătrundă în reţeaua de calculatoare a unui laborator elveţian de investigaţii privind utilizarea de arme chimice, au fost arestaţi în Olanda, au afirmat surse anonime citate de presa olandeză şi elveţiană, relatează agenţia Dpa.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit unor surse citate de publicaţia elveţiană Tages-Anzeiger, agenţii vizau Laboratorul Spiez, o instituţie guvernamentală care anchetează atacurile cu arme chimice atribuite regimului sirian, un aliat al Moscovei, cât şi atacul neurotoxic din Marea Britanie, în urma căruia fostul spion rus Sergei Skripal şi fiica sa, Iulia, au fost grav răniţi.

În momentul arestării, cei doi ruşi aveau asupra lor echipamente care să le permită să pătrundă în reţeaua de calculatoare a laboratorului, potrivit unor surse citate de cotidianul olandez NRC Handelsblad.

Serviciul federal de Informaţii din Elveţia a transmis că "are cunoştinţă de cazul spionilor ruşi care au fost descoperiţi şi înlăturaţi la Haga".

O purtătoare de cuvânt a declarat că serviciul elveţian de informaţii a cooperat cu partenerii olandezi şi britanici, adăugând că s-a reuşit prevenirea unor "acţiuni ilegale împotriva infrastructurii elveţiene de importanţă critică".

Spionii au fost arestaţi în cursul primăverii şi au fost trimişi înapoi Rusia, relatează Tages-Anzeiger şi NRC Handelsblad.

Un purtător de cuvânt al laboratorului a refuzat să ofere detalii despre incident.

"Putem confirma că Laboratorul Spiez a fost ţinta unor atacuri informatice (...) Nu s-au pierdut date", a declarat reprezentantul laboratorului.