11 noiembrie 2018

Breşă a Rusiei în spionajul austriac/Agenţi anchetaţi -presă

Mircea Olteanu

Autorităţile austriece anchetează un agent de contrainformaţii care este suspectat că ar fi transmis Rusiei secrete de stat, relatează cotidianul Kronen Zeitung, acesta fiind al doilea caz de acest fel dezvăluit în ultimele zile, informează agenţia Tass.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit cotidianului austriac, suspectul lucra pentru Oficiul de Protecţie a Constituţiei şi Antiterorism, agenţia internă de informaţii din Austria. Agentul riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Ancheta în acest caz, dezvăluită duminică de Kronen Zeitung, a fost iniţiat în urmă cu un an.

Ambasada Rusiei la Viena a refuzat să comenteze informaţiile vehiculate de presă.

Pe 9 noiembrie, autorităţile au anunţat că au reţinut un colonel în retragere al armatei austriece care este suspectat că timp de peste două decenii ar fi furnizat informaţii serviciilor ruse de spionaj.

Karin Kneissl, ministrul de Externe de la Viena, a declarat sâmbătă că spionajul reprezintă o imixtiune inadmisibilă în treburile interne ale Austriei.

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că: "În ultimul timp, omologii noştri occidentali au făcut o regulă din a nu folosi metodele tradiţionale, ci diplomaţia megafonului. Ne acuză public şi cer explicaţii publice în legătură cu o chestiune despre care nu ştim nimic".