27 iunie 2019

Agenda primei zile a reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO/ Măsurile de disuasiune nucleară, un subiect important

Andreea Soare

În perioada 25-27 iunie, la Bruxelles, se desfăşoară reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO - organizată la Cartierul General al NATO. În prima zi a reuniunii ministeriale NATO, cele două sesiuni s-au concentrat asupra posturii de descurajare nucleară a Alianţei, respectiv modificările şi implicaţiile pentru organizaţie în ceea ce priveşte evoluţiile referitoare la Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF), arată un comunicat al MApN.

Sursă foto: MApN

„În cadrul acestor sesiuni,  ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a reiterat importanţa unităţii şi indivizibilităţii aliate, ca premise fundamentale pentru formularea unor răspunsuri coerente în faţa provocărilor actuale”, transmit reprezentanţii MApN.

„Ultima serie de consultări, în format cină de lucru, cu participarea Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, precum şi a reprezentanţilor Suediei şi Finlandei, s-a axat pe tema impactului dezvoltării tehnologiilor disruptive asupra securităţii colective, precum şi pe aspecte legate de cooperarea NATO-UE în domeniul apărării. În acest context, miniştrii aliaţi au prezentat iniţiative naţionale în domeniul inovaţiei şi au dezbătut provocările generate de acestea la nivelul politicilor NATO”, se precizează în comunicat.

Gabriel Leş a subliniat că investiţiile la nivel naţional, precum şi proiectele colaborative la nivel aliat trebuie să devină un spaţiu important de cooperare între Uniunea Europeană şi NATO.