07 iunie 2018

Afganistanul anunţă un armistiţiu cu talibanii, după o reuniune a clericilor musulmani

Mircea Olteanu

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat joi un armistiţiu cu insurgenţii talibani până pe data de 20 iunie, însă a adăugat că lupta împotriva altor grupări militante, precum Stat Islamic, va continua, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Decizia vine după o reuniune a clericilor musulmani din întreaga ţară care a avut loc săptămâna aceasta. Clericii au recomandat un armistiţiu cu insurgenţii talibani, iar preşedintele Ghani s-a declarat în favoarea acestei recomandări.

Reuniunea clericilor a fost vizată de un atac terorist revendicat de Stat Islamic şi care s-a soldat cu 14 morţi.

"Acest armistiţiu este o oportunitate pentru talibani să (analizeze) introspectiv campania lor violentă prin care nu câştigă inimile şi minţile (populaţiei), ci doar aduce şi mai multă dezbinare", afirmă Ghani într-un mesaj pe Twitter.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a propus demararea unor negocieri în luna februarie, însă la acel moment talibanii nu au răspuns la această ofertă .

Confruntările armate între forţele afgane şi insurgenţi au crescut în intensitate în cursul acestui an, ambele părţi înregistrând pierderi semnificative.

Se estimează că aproximativ 15 milioane de persoane, jumătate din populaţia Afganistanului, locuiesc în zone care sunt controlate de talibani, fie în care talibanii acţionează în mod regulat.

O serie de atentate sângeroase la Kabul, efectuate în ultimele luni de talibani sau militanţii Stat Islamic, demonstrează capabilitatea insurgenţilor de a opera chiar în centrul capitalei Afganistanului.