08 septembrie 2019

Afganistan: Mike Pompeo anunţă că SUA vor continua să facă presiuni asupra talibanilor

Marinela Sarbu

Statele Unite vor continua să facă presiuni asupra militanţilor talibani pentru a se asigura de angajamentele luate în cadrul negocierilor de pace şi nu vor reduce între timp sprijinul militar pentru trupele afgane, a declarat duminică secretarul de stat Mike Pompeo, potrivit Reuters.

„Dacă talibanii nu se comportă, dacă nu îşi îndeplinesc angajamentele pe care şi le-au asumat acum câteva săptămâni şi în unele cazuri luni, preşedintele nu va reduce presiunea, nu vom reduce sprijinul nostru pentru forţele de securitate afgane care au luptat atât de mult acolo în Afganistan ”, a declarat Pompeo într-un interviu acordat CNN, în cadrul emisiunii State of the Union.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat sâmbătă că mai mulţi lideri talibani ar fi urmat să ajungă în SUA, la Camp David, împreună cu preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, însă reuniunea a fost anulată, potrivit CNN.

Preşedintele american a scris pe Twitter că a decis să renunţe la această întâlnire după ce talibanii au revendicat atacurile din ultimele zile de la Kabul, care au dus inclusiv la moartea unui militar american.

„Necunoscut pentru aproape nimeni, eu şi principalii lideri talibani şi, separat, preşedintele Afganistanului, urmam să ne întâlnim în mod secret la Camp David duminică”, a scris Trump pe Twitter. „Din păcate, pentru a-şi crea un avantaj, au decis să organizeze un atac la Kabul, care a dus la moartea unuia dintre soldaţii noştri, dar şi a altor 11 persoane”, a adăugat liderul de la Washington.

„Am anulat imediat întâlnirea şi negocierile de pace”, a mai spus el.

Anunţul preşedintelui american vine în contextul în care Statele Unite şi talibanii erau aproape de încheierea unui acord de pace. Trimisul special al Statelor Unite pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a mers săptămâna aceasta în capitala Qatarului, Doha, pentru reluarea negocierilor cu talibanii.

La începutul săptămânii, acesta a declarat că Statele Unite ajunseseră la un acord „de principiu” cu talibanii, care ar fi urmat să fie aprobat de preşedintele Trump. Acesta a adăugat că, potrivit acordului de principiu, Statele Unite ar urma să îşi retragă trupele din cinci baze din Afganistan dacă talibanii vor respecta condiţiile impuse în cadrul documentului.

Cu toate acestea, în urma atacurilor petrecute săptămâna aceasta, Donald Trump a pus la îndoială acest acord. „Dacă nu pot fi de acord cu o încetare a focului în timpul acestor negocieri foarte importante de pace şi sunt capabili să ucidă 12 oameni nevinovaţi, atunci, cel mai probabil, nu au puterea de a negocia un acord semnificativ. Câte decenii mai sunt dispuşi să lupte?”, a adăugat liderul de la Casa Albă.