21 decembrie 2018

Aeroportul britanic Gatwick va rămâne închis până vineri dimineaţă din cauza unor drone / Forţe militare trimise pentru a ajuta la căutarea făptaşilor

Mircea Olteanu

Aeroportul Gatwick de lângă Londra va rămâne închis până vineri dimineaţă după ce mai multe drone au pătruns în repetate rânduri în spaţiul aerian al aeroportului, astfel că autorităţile britanice au fost forţate să trimită forţe militare în zonă pentru a ajuta la căutarea făptaşilor.

Sursă foto: Mediafax

Din cauza dronelor, mii de pasageri au fost nevoiţi să aştepte în aeroport după ce toate de zboruri ce trebuiau să decoleze joi de la Gatwick au fost anulate, iar cele programate să aterizeze aici au fost redirecţionate spre alte aeroporturi din Marea Britanie şi Europa, relatează agenţia de ştiri Reuters.

 

 

Poliţia a încercat fără succes să găsească operatorii dronelor care au reapărut în zona aeroportului de fiecare dată când autorităţile au vrut să permită reluarea operaţiunilor de zbor.

Autorităţile au transmis că până în acest moment nu există indicii că ar fi vorba de un incident de natură teroristă, însă a fost luată decizia trimiterii de forţe militare în zonă pentru a ajuta la căutarea făptaşilor.

"Vom desfaşura forţele armate", a declarat ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, adăugând că "suntem acolo pentru a ajuta şi de a face tot ce putem".

Eurocontrol, agenţia europeană de management de trafic aerian, a transmis că aerportul va rămâne închis până vineri la ora GMT 06:00 (ora României, 08:00).

Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a condamnat incidentul, pe care l-a calificat ca fiind "iresponsabil şi inacceptabil".

Operaţiunile de zbor la Gatwick au fost suspendate începând de miercuri seară, în jurul orei GMT 21:00 (ora României, 23:00), după ce două drone au fost observate zburând în apropierea aeroportului.

Între 2015-2017, numărul incidentelor evitate la limită provocate de drone s-a triplat în Marea Britanie, potrivit UK Airpox Board.

Înmulţirea incidentelor de acest fel a sporit temerile privind siguranţa aviatică, astfel că în luna iulie a fost introdusă o lege ce prevede interdicţia zborului dronelor în apropierea aeroporturilor şi aerodromurilor. Persoanele ce încalcă această lege riscă până la cinci ani de închisoare.