30 martie 2023

Aeronavele F-35I Adir israeliene au participat pentru prima dată la exerciţiul internaţional „Red Flag”

Andreea Soare

Pentru prima dată, Israelul a trimis aeronave F-35I Adir la exerciţiul internaţional condus de SUA, „Red Flag”, desfăşurat în Nevada, între 12 şi 24 martie, scrie Defense News.

Sursă foto: Twitter

Exerciţiul a avut loc în contextul tensiunilor dintre Israel şi Iran şi al achiziţiei aeronavei KC-46A. SUA şi Israelul au participat la mai multe exerciţii comune în ultima perioadă, inclusiv Juniper Oak, care a început la sfârşitul lunii ianuarie.

În timpul exerciţiului Red Flag, în jur de 100 de aeronave au zburat de la Baza Nellis a Forţelor Aeriene, din Nevada. Israelul a trimis şapte aeronave F-35, un sfert din toată flota sa. Până în 2024, Israelul va avea 50 de aeronave de acest tip.

Participanţii la exerciţiu s-au confruntat cu apărări aeriene simulate şi ţinte mobile şi statice. Forţele de Apărare Israeliene au spus că exerciţiul „întăreşte cooperarea operaţională între cele două armate, care sunt parteneri cheie în păstrarea securităţii din Orientul Mijlociu”.

Colonelul Jared Hutchinson, de la Forţele Aeriene ale SUA, a declarat că, în cadrul exerciţiului, se „antrenează pentru o ameninţare rusească generalizată; multe dintre ameninţările ruseşti se află în ţări care sunt în responsabilitatea Comandamentului Central al SUA”.

Red Flag nu se concentrează de obicei pe inamicii din aria de responsabilitae a CENTCOM– dintre care unii sunt vecinii Israelului – însă Siria, de exemplu, foloseşte sisteme de apărare sovietice sau ruseşti, precum S-200.

De când se desfăşoară acest exerciţiu, din 1978, Israelul a participat la 11 exerciţii.