28 iulie 2021

Aeronavă ROMBAC 1-11, în patrimoniul Muzeului Naţional al Aviaţiei Române

Andreea Soare

Muzeul Naţional al Aviaţiei Române a primit în patrimoniu, miercuri, 28 iulie, aeronava ROMBAC 1-11 cu numărul de înmatriculare YR-BRE, în cadrul unei ceremonii de predare-primire care a avut loc în Baza 90 Transport Aerian, transmite MApN într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Wikipedia

Aeronava, fabricată în anul 1986, care a deservit Administraţia Prezidenţială o lungă perioadă de timp, fusese adjudecată, în acest an, de cetăţeanul american Brian Hyndman în urma licitaţiei organizate de Casa de licitaţii ARTMARK.

Proprietarul a cedat aeronava în mod gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române.

Având în vedere că avionul, clasat ca bun cultural mobil de tezaur naţional de Ministerul Culturii, nu poate deveni operaţional, Statul Major al Forţelor Aeriene va asigura măsurile necesare în vederea preluării, întreţinerii şi conservării aeronavei.

La ceremonia de astăzi au participat, împreună cu reprezentanţi ai Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, membrii ai Casei de licitaţii ARTMARK şi ai lichidatorului judiciar care a gestionat patrimoniul ROMAVIA.

Aeronava ROMBAC 1-11, înmatriculată YR-BRE, a aparţinut Societăţii ROMAVIA, companie aeriană de stat înfiinţată în anul 1991 prin transformarea Flotilei 50 Aviaţie.