10 iunie 2024

Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA, o acuză pe Manuela Catrina, directorul adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), de legături cu China

Florin Jipa

Adrian Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii, o acuză pe Manuela Catrina, directorul adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), de legături cu China, afirmând că se cunoaşte foarte bine că aceasta susţine interesele unor companii precum Huawei sau Lenovo, conforn News.

Sursă foto: Profimedia

Zuckerman a dezvăluit acest lucru la conferinţa Tech Dialogues: IT & Medicine, organizată de Romanian American Chamber of Commerce - IT Chapter, când a declarat că persoana care este numărul 2 în DNSC este o susţinătoare a comuniştilor chinezi.

Maria-Manuela Catrina a fost numită la finalul anului 2022 director adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, printr-o decizie a premierului Nicolae-Ionel Ciucă. Catrina a mai fost secretar de stat în Guvernul Grindeanu, în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

În trecut, Catrina a condus Institutului Social Democrat „Ovidiu Şincai”, fondat de  Adrian Năstase. A lucrat de asemenea în mai multe departamente ale PSD, în perioada în care Năstase era preşedintele Consiliului Naţional, arată G4Media.

Fostul ambasador al SUA în România a declarat şi în alte rânduri că anumiţi oficiali susţin interesele Rusiei şi Chinei în ţara noastră.

În 2021, Ambasada Chinei la Bucureşti a publicat un comunicat de presă în care a comentat promulgarea Legii 5G de către preşedintele Klaus Iohannis, subliniind că Beijingul este „extrem de preocupat de această lege”. „Facem apel la partea română să susţină ferm statul de drept, să trateze companiile chineze într-un mod echitabil, drept şi nediscriminatoriu şi să întreprindă acţiuni concrete pentru a menţine interesele generale ale cooperării pragmatice bilaterale. Guvernul chinez va continua să protejeze ferm drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze”.

Conform senatoarei Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, Legea vizează adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructurile informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G. Principalul scop este acela de a permite accesul pe piaţa românească a producătorilor de profil în condiţii care să nu prezinte riscuri la adresa securităţii naţionale. Autorizarea va fi dată de premier, dar doar după avizul CSAT. Furnizorii de servicii 5G care nu obţin autorizaţie, au la dispoziţie un termen de 5 ani pentru a elimina tehnologiile, programele şi softurile prin care asigura servicii 5G.