30 septembrie 2019

Administraţia Trump a reluat ancheta privind e-mailurile fostului secretar de stat Hillary Clinton

Marinela Sarbu

Administraţia Trump a reluat ancheta privind e-mailurile a zeci de oficiali actuali şi foşti înalţi funcţionari ai Departamentului de Stat, care au trimis mesaje către e-mailul privat al fostului secretar de stat american Hillary Clinton în 2016, potrivit The Washington Post.

Sursă foto: Mediafax

Până la 130 de oficiali au fost contactaţi în ultimele săptămâni de investigatorii Departamentului de Stat - o listă care include funcţionari înalţi care i-au raportat direct lui Clinton, precum şi alţii de nivel inferior ale căror e-mailuri au fost, la un moment dat, trimise în caseta sa, a declarat actuali şi foşti oficiali ai Departamentului de Stat. Cei vizaţi au fost anunţaţi că e-mailurile trimise în urmă cu ani au fost clasificate retroactiv şi constituie acum potenţiale încălcări de securitate, potrivit unor scrisori analizate de cotidianul The Washington Post.

În aproape toate cazurile, informaţiile potenţial sensibile, acum catalogate drept „clasificate”, au fost trimise în inbox-ul nesecurizat al lui Clinton.

Anchetatorii departamentului de stat au început să ia legătura cu foştii oficiali în urmă cu aproximativ 18 luni, după alegerea preşedintelui Trump, după care au părut să renunţe înainte de ridicarea acestei probleme în luna august, au anunţat oficialii.

Înalţi oficiali ai Departamentului de Stat au spus că urmează protocolul standard într-o anchetă care a început în ultimele zile ale administraţiei Obama şi este aproape de finalizare.

„Acest lucru nu are nicio legătură cu cine se află la Casa Albă”, a declarat un înalt responsabil al Departamentului de Stat, care a vorbit sub condiţia anonimatului, nefiind autorizat să vorbească public despre o anchetă aflată în desfăşurare.

„Este vorba despre timpul necesar pentru a parcurge milioane de e-mailuri, care este de aproximativ trei ani şi jumătate”, a adăugat acesta.