21 decembrie 2018

Administraţia SUA intenţionează să retragă aproximativ 7.000 de militari americani din Afganistan-surse

Mircea Olteanu

Administraţia Donald Trump ar în plan să retragă aproximativ 7.000 de militari americani din Afganistan, adică aproape jumătate din numărul militarilor SUA din această ţară, relatează presa internaţională, citând oficiali neidentificaţi.

Sursă foto: Mediafax

În urmă cu doar o zi, preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, decizie, aparent luată de Trump trecând peste obiecţiile liderilor militari din SUA, care a fost criticată de numeroşi politicieni de la Washington, inclusiv o serie de senatori republicani.

Mai mult, se crede că decizia de retragere a trupelor din Siria a fost un factor care condus la demisia lui Jim Mattis, secretarul american al Apărării, care în scrisoarea de demisie a semnalat divergenţe cu preşedintele Trump, fără însă să menţioneze direct retragerea trupelor.

Înainte de alegerea sa în funcţia de preşedinte al SUA, Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că Washingtonul ar trebui să se retragă din Afganistan, informează BBC News online.

Operaţiunile de luptă la care participau direct trupe americane s-au încheiat oficial în anul 2014, militarii SUA având rolul de a antrena forţele afgane.

Anul trecut, Trump a indicat că va menţine o prezenţă militară americană semnificativă în Afganistan pentru a preîntâmpina un colaps al forţelor locale care fac cu greu faţă insurgenţei talibane.

Cotidianul The Washington Post relatează că planul de diminuare a prezenţei SUA în Afganistan se confruntă cu opoziţia mai multor oficiali de rang înalt de la Casa Albă, inclusiv John Bolton, consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională.