06 septembrie 2019

Administraţia SUA avertizează că va considera orice fel de asistenţă oferită navei iraniene Adrian Darya 1 drept sprijin pentru un grup terorist

Mircea Olteanu

Administraţia Statele Unite a avertizat joi că va considera drept sprijin pentru un grup terorist orice fel de asistenţă oferită petrolierului iranian Adrian Darya 1, eliberat luna trecută de autorităţile din Gibraltar, informează postul Euronews.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit Administraţiei de la Washington, asistenţa oferită petrolierului ar însemna sprijinirea Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran.

Departamentul de Stat al SUA a comunicat că livrarea ţiţeiului transportat de tancul petrolier către regimul din Siria ar "permite terorismul" preşedintelui Bashar al-Assad.

Tancul petrolier Adrian Darya, care anterior purta numele Grace 1, a fost inclus de autorităţile americane pe o listă neagră pe data de 30 august.

Departamentul american al Trezoreriei a transmis că oricine permite realimentarea navelor iraniene incluse pe lista neagră de autorităţile SUA ar putea fi la rândul său sancţionat.

Petrolierul a fost capturat pe 4 iulie, în Strâmtoarea Gibraltar, de Forţele navale regale britanice, sub acuzaţia că ar încălca sancţiunile Uniunii Europene impuse Siriei. Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Ormuz.

Ulterior, la mijlocul lunii august, după ce Iranul a garantat Marii Britanii că nava nu se va îndrepta spre Siria, petrolierul a fost eliberat, în pofida opoziţiei manifestate de SUA.

În acest moment se presupune că petrolierul se află în estul Mării Mediterane. Poziţia exactă a petrolierului nu este cunoscută deoarece se pare că sistemul de localizare al navei a fost oprit la începutul săptămânii în curs.