29 octombrie 2018

Administraţia Donald Trump ar putea mobiliza mii de militari la frontiera cu Mexicul

Mihai Draghici

Administraţia Donald Trump intenţionează să mobilizeze aproximativ 5.000 de militari la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, pentru oprirea unui grup mare de imigranţi latino-americani, afirmă oficiali de la Washington citaţi de publicaţia The Wall Street Journal.

Sursă foto: Mediafax

Anterior, surse citate de agenţia Associated Press afirmau că 800 de militari americani vor fi mobilizaţi la graniţa Statelor Unite cu Mexicul, pentru oferirea de asistenţă Poliţiei de Frontieră în oprirea imigranţilor latino-americani.

"Este vorba de o invazie cu care se confruntă ţara noastră, iar armata aşteaptă imigranţii!", a transmis Donald Trump luni prin Twitter.

Pentagonul răspunde astfel cererii preşedintelui Donald Trump de mobilizare a armatei pentru oprirea imigranţilor la frontiera cu Mexicul.

Trupele vor avea rolul de a oferi susţinere logistică Poliţiei de Frontieră în gestionarea imigraţiei. La frontiera cu Mexicul sunt deja 2.000 de membri ai Gărzii Naţionale din SUA.

Preşedintele american, Donald Trump, a somat acum două săptămâni Administraţia mexicană să oprească afluxul de imigranţi latino-americani, avertizând că, în caz contrar, va mobiliza armata SUA pentru a închide frontiera cu Mexicul. "Mă uit la asaltul coordonat de Partidul Democrat (ei vor frontiere deschise şi actualele legi slabe) împotriva ţării noastre, prin ţări precum Guatemala, Honduras şi El Salvador, ai căror lideri fac doar puţine eforturi pentru stoparea grupurilor mari de oameni, inclusiv mulţi infractori, care vin prin Mexic în SUA. În afară de suspendarea tuturor formelor de asistenţă financiară spre aceste ţări, care nu par să aibă vreun control asupra populaţiilor, trebuie să cer Mexicului, în cei mai puternici termeni, să oprească acest aflux, iar, dacă nu va putea face acest lucru, voi cere armatei americane să închidă frontiera sudică!", avertiza Donald Trump.

Actualul preşedinte al SUA a avertizat şi în aprilie că va mobiliza armata la frontiera cu Mexicul. Ulterior, Washingtonul a precizat că ar putea fi mobilizată de fapt Garda Naţională, deoarece armata nu are atribuţii pentru oprirea imigranţilor.

Donald Trump a promis în campania electorală că va construi un zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, precizând că lucrările vor fi suportate de autorităţile mexicane. Administraţia din Mexic a anunţat că nu va plăti nimic pentru zidul de la frontieră.