17 aprilie 2018

Administraţia Donald Trump amână impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei-oficial american

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump a amânat introducerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei şi este puţin probabil să aprobe o decizie în acest sens dacă Moscova nu lansează o nouă provocare, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei SUA, informează agenţia Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Casa Albă a anunţat luni că ia în considerare impunerea unor sancţiuni suplimentare asupra Rusiei în legătură cu susţinerea acordată de Moscova regimului de la Damasc.

"Luăm în considerare impunerea unor sancţiuni suplimentare asupra Rusiei, urmând să luăm o decizie în viitorul apropiat", a declarat purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Sarah Sanders.

Oficialul a declarat sub protecţia anonimatului că preşedintele Trump este îngrijorat că impunerea de noi sancţiuni, imediat după bombardarea Siriei, ar interfera cu eforturile sale de a negocia cu omologul său rus, Vladimir Putin în legătură cu o serie de chestiuni bilaterale.

Trump şi-a exprimat îngrijorarea că dacă Administraţia SUA nu va proceda prudent, tensiunile între Washington şi Moscova - care deja sunt la cel mai ridicat nivel după Războiul Rece - ar putea escalada în mod periculos, a mai afirmat oficialul.

Statele Unite au adoptat recent o serie de măsuri punitive la adresa Rusiei, inclusiv expulzarea mai multor zeci de diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, şi a impus sancţiuni împotriva a 24 de cetăţeni ruşi, printre care şi aliaţi ai lui Putin, în legătură cu imixtiunile Moscovei în scrutinul prezidenţial american şi alte "activităţi maligne".

Luni, Marea Britanie şi SUA au acuzat că hackeri susţinuţi de agenţii guvernamentale din Rusia au atacat sisteme cibernetice din întreaga lume, în cadrul unei campanii de spionaj care a vizat instituţii, companii, infrastructură esenţială şi chiar persoane private.