01 august 2018

Administraţia Donald Trump adoptă sancţiuni împotriva unor oficiali turci

Mihai Draghici

Administraţia Donald Trump a adoptat sancţiuni împotriva unor oficiali turci, din cauza detenţiei pastorului protestant Andrew Brunson, a anunţat miercuri seară Sarah Huckabee Sanders.

"La ordinul preşedintelui Donald Trump, Departamentul Trezoreriei l-a sancţionat pe ministrul turc al Justiţiei şi pe ministrul turc de Interne, dat fiind că amândoi au jucat roluri principale în arestarea pastorului Andrew Brunson", a declarat Sarah Sanders, citată de site-ul Politico.com.

"Toate proprietăţile şi activele ambilor miniştri aflate în jurisdicaţia Statelor Unite sunt blocate, iar cetăţenii americani au interdicţie de a efectua tranzacţii cu ei", a explicat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

Ministrul turc al Justiţiei este Abdulhamit Gül, iar cel de Interne, Süleyman Soylu.

Autorităţile turce trebuie să îl elibereze imediat pe un pastor protestant american acuzat de terorism şi spionaj, altfel riscă sancţiuni economice, au avertizat săptămâna trecută preşedintele SUA, Donald Trump, şi vicepreşedintele Mike Pence.

Dacă Turcia nu îl eliberează imediat pe pastorul Andrew Craig Brunson, "Statele Unite vor impune Turciei sancţiuni economice severe", a avertizat Mike Pence. Avertismentul a fost confirmat de Donald Trump: "Statele Unite vor impune ample sancţiuni asupra Turciei pentru detenţia pe termen lung a pastorului Andrew Brunson, un mare creştin, un om de familie şi un om minunat. Suferă enorm. Acest om de credinţă nevinovat trebuie eliberat imediat".

Pastorul evanghelic Andrew Craig Brunson, în vârstă de 50 de ani, a fost eliberat miercuri după un an şi jumătate de închisoare, din "motive medicale", dar acum se află în arest la domiciliu.

Donald Trump a cerut în mai multe rânduri eliberarea pastorului, afirmând că arestarea acestuia este o "ruşine". Andrew Brunson a fost arestat în ancheta privind complotul militar produs în Turcia în iulie 2016.