05 mai 2018

Administraţia Donald Trump a reactivat misiunile navale în Oceanul Atlantic, pentru contracararea Rusiei

Mihai Draghici

Administraţia Donald Trump a decis reactivarea Flotei militare a II-a, care va relua misiunile în largul Coastei de Est a SUA, în nordul Oceanului Atlantic, pentru contracararea operaţiunilor maritime ruse în această zonă.

Sursă foto: Mediafax

Flota militară a II-a va exercita autoritate operaţională asupra navelor şi avioanelor militare din zona Coastei de Est a Statelor Unite şi în nordul Oceanului Atlantic. În plus, Flota va efectua misiuni de reacţie la situaţii de urgenţă de nivel mondial, anunţă Forţele Navale americane.

"Strategia SUA de apărare naţională arată clar că am revenit la perioada competiţiei pentru putere, în contextul în care mediul de securitate devine din ce în ce mai provocator şi mai complex", a declarat amiralul John Richardson, comandantul pentru operaţiuni navale din SUA, conform unui comunicat al Forţelor Navale americane.

"În acest context, am dispus reactivarea Flotei a II-a pentru abordarea acestor modificări, în special în nordul Oceanului Atlantic. Flota militară a II-a a SUA fusese dezactivată în 2011 din raţiuni bugetare şi structurale. Baza Flotei va fi în Norfolk (statul Virginia).

Statele Unite şi aliaţi din cadrul NATO au atras atenţia că Rusia a intensificat misiunile în Oceanul Atlantic. Rusia ar putea distruge cabluri submarine de telecomunicaţii, inclusiv cele pentru semnalul Internet, declara în decembrie 2017 mareşalul Stuart Peach, şeful Statului Major al armatei britanice, avertizând că efectele negative ale unui astfel de atac ar fi "potenţial catastrofale".

Noua Strategie pentru Apărare Naţională a SUA atrage atenţia asupra ingerinţelor Rusiei în alte ţări.