19 decembrie 2018

Administraţia Donald Trump a interzis un dispozitiv pentru armele de foc folosit cu efecte devastatoare în mai multe atacuri armate

Mircea Olteanu

Administraţia Donald Trump a decis să interzică dispozitivele de tip "bump stock", ce au rolul de a creşte cadenţa de tragere a armelor semiautomate, care au fost folosite cu efecte devastatoare în mai multe atacuri armate, inclusiv la Las Vegas, în octombrie 2017.

Sursă foto: Mediafax

Matthew Whitaker, procurorul general interimar al SUA, a semnat marţi decretul prin care aceste dispozitive sunt interzise, relatează postul BBC News.

Astfel de dispozitive permit armelor semiautomate să aibă o cadenţă de tragere aproape la fel de ridicată ca a mitralierelor, însă pot fi achiziţionate mult mai facil decât armele automate.

Autorul atacului armat de la Las Vegas, din octombrie 2017, a folosit un astfel de dispozitiv pentru a împuşca sute de persoane la un concert, ucigând 58 de oameni.

Organizaţia de lobby Gun Owners of America (Deţinătorii de Arme din America, n.red.) au anunţat imediat că vor contesta interdicţia în instanţe, în numele a "jumătate de milion de proprietari de bump stocks" care vor fi forţaţi să renunţe la un "bun de valoare".

Asociaţia Naţională a Armelor de Foc (NRA), care a cerut o revizuire a legislaţiei privind aceste dispozitive după atacul de la Las Vegas, şi-a manifestat "dezamăgirea" în legătură cu interdicţia.