19 iulie 2019

Administraţia de la Beijing somează Statele Unite să anuleze sancţiunile antiiraniene care afectează companii chineze

Mihai Draghici

Administraţia de la Beijing a îndemnat, vineri, Statele Unite să anuleze sancţiunile impuse companiilor chineze acuzate că oferă ajutor Iranului în programul nuclear, informează site-ul agenţiei Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

"China se opune în mod consistent şi determinat deciziei Statelor Unite de a impune sancţiuni unilaterale, prin aşa-numita jurisdicţie extinsă, asupra altor ţări, inclusiv asupra Chinei", a declarat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

"Cerem Statelor Unite să corecteze imediat această abordare greşită şi să respecte cu seriozitate drepturile şi interesele legitime ale tuturor părţilor", a precizat oficialul chinez.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat joi că a impus sancţiouni asupra unei reţele de companii-paravan cu sedii în Iran, China şi Belgia. Washingtonul nu a oferit detalii, dar sancţiunile vizează echipamente destinate programului nuclear iranian.

Geng Shuang a subliniat că Beijingul se opune proliferării atomice, dar respinge şi sancţiunile impuse unilateral de Washington. "Ne opunem hotărât activităţilor de proliferare, suntem de acord cu respectarea strictă a obligaţiilor internaţionale şi menţinem angajamentele în domeniul neproliferării", a subliniat oficialul chinez.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.