14 august 2019

Administraţia de la Beijing condamnă "acţiunile aproape teroriste" de la aeroportul din Hong Kong

Mircea Olteanu

Departamentul chinez pentru Afacerile provinciilor Hong Kong şi Macao a caracterizat drept "acţiuni aproape teroriste" violenţele produse la aeroportul din Hong Kong în cursul unor proteste antiguvernamentale, informează site-ul publicaţiei The Straits Times.

Aeroportul din Hong Kong, unul din cele mai aglomerate din lume, a fost, începând de vineri, scena protestelor antiguvernamentale care au avut loc zilnic, însă acestea au fost în cea mai mare parte paşnice până marţi, atunci când între protestatarii şi forţele de ordine s-au pridus incidente violente.

Violenţele au izbucnit după ce o persoană a fost scoasă din incinta aeroportului de către medici. Respectiva persoană fusese rănită, fapt care a declanşat furia protestatarilor. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Din cauza protestelor, Aeroportul Internaţional Hong Kong a anulat luni zborurile cu plecare din oraş, iar măsura a fost menţinută şi marţi.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe luni scena unor ample proteste provocate iniţial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Administraţia de la Beijing, a afirmat luni că protestele din Hong Kong, care durează de 10 săptămâni, prezintă "indicii privind terorism".

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.