18 noiembrie 2019

Administraţia de la Beijing avertizează Statele Unite să înceteze provocările militare în Marea Chinei de Sud

Mihai Draghici

Administraţia de la Beijing a avertizat, luni, Statele Unite să diminueze capabilităţile militare din Marea Chinei de Sud, unde a fost trimis un portavion chinez.

Sursă foto: Mediafax

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, s-a întâlnit luni, în Bangkok, cu Wei Fenghe, ministrul chinez al Apărării, cu ocazia unei reuniuni a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Mark Esper şi Wei Fenghe au discutat despre o serie de probleme, inclusiv despre criza politică din Hong Kong şi despre situaţia din Marea Chinei de Sud, a declarat Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing.

China este determinată să menţină "pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud şi îndeamnă Statele Unite să înceteze acţiunile arogante în această zonă şi să nu lanseze provocări sau să amplifice tensiunile", a transmis Administraţia de la Beijing, conform CNN.

Cea mai mare parte a comunităţii internaţionale consideră exagerate revendicările teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud.

Mark Esper a admis, într-un mesaj postat pe Twitter, că a discutat cu omologul chinez "despre modul în care cele două naţiuni pot continua o relaţie axată pe menţinerea sistemului internaţional bazat pe reglementări".

Forţele Navale chineze au anunţat luni trimiterea celui mai nou portavion în Marea Chinei de Sud, pentru o misiune de antrenament şi cercetare. "Misiunea de antrenament a portavionului autohton reprezintă o acţiune normală în procesul de fabricaţie; nava nu vizează o ţintă specifică, iar misiunea nu are nimic de-a face cu actuala situaţie", a declarat Cheng Dewei, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale chineze.