14 aprilie 2021

Administraţia Biden deblochează contractele privind vânzarea de echipamente militare către Emiratele Arabe Unite

Andreea Soare

Preşedintele american Joe Biden a transmis Congresului că va continua procedurile pentru contractele în valoare de 23 de miliarde de dolari privind vânzarea către EAU a unor echipamente militare, inclusiv a 50 de aeronave F-35 şi a unor drone armate, transmite Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a transmis că Administraţia Biden va debloca vânzarea de arme către EAU, „chiar dacă vor continua şi revizuirea unor detalii (n.r. ale contractelor) şi consultările cu oficialii emiratezi” privind folosirea armelor.

Administraţia Biden a blocat aceste contracte, iniţiate de către fostul preşedinte Donald Trump, pentru a le revizui. Contractele au fost semnate chiar înainte ca Trump să părăsească funcţia de preşedinte al SUA.

Administraţia Trump a transmis Congresului, în noiembrie, că a aprobat vânzarea de arme către EAU ca parte a Acordurilor Abraham, un acord mediat de SUA, în septembrie, în care EAU a acceptat să normalizeze relaţiile cu Israel. În ultimele luni de mandat, Administraţia Trump a reuşit să stabilească normalizarea relaţiilor dintre Israel şi EAU, Bahrain, Sudan şi Maroc.

Contractul de 23 de miliarde de dolari include produse de la General Atomics, Lockheed Martin Corp şi Raytheon Technologies, inclusiv 50 de aeronave F-35 Lighting II, 18 drone MQ-9B şi rachete aer-aer şi aer-sol.

Procesul de revizuire a contractelor semnat în timpul Administraţiei Trump a venit în urma criticilor aduse de legislatorii americani cu privire la intervenţia EAU în războiul din Yemen. Trump a finalizat, însă, procesul de vânzare cu doar o oră înainte ca Biden să fie învestit ca preşedinte. Ulterior, Biden a anunţat revizuirea acestor contracte.

Marţi, Departamentul de Stat a transmis că termenul livrării echipamentelor militare către UAE este situat undeva după 2025.