02 august 2019

Acuzaţii reciproce între SUA şi Rusia pe tema anulării Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)

Mircea Olteanu

Mike Pompeo, Secretarul de Stat de la Washington, a anunţat vineri că SUA se retrag în mod formal din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare(INF), afirmând că Rusia este în întregime responsabilă pentru această situaţie, în timp ce Moscova a anunţat încetarea acordului ''la iniţiativa'' SUA.

Sursă foto: Mediafax

"Pe 2 februarie 2019, SUA au acordat şase luni Rusiei să se conformeze din nou Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare. Rusia a refuzat, aşa că tratatul încetează astăzi (vineri, n.red). Statele Unite nou vor rămâne parte a unui tratat încălcat de cealaltă parte. Rusia poartă responsabilitatea exclusivă", a scris Pompeo pe Twitter.

Tot vineri, Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat oficial anularea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare.

"Pe 2 august 2019, la iniţiativa părţii americane, a încetat să mai fie apicabil tratatul între Uniunea Sovietică şi Statele Unite privind eliminarea rachetelor cu raze intermediare şi scurte de acţiune, semnat la Washington pe 8 decembrie 1987", se arată într-un comunicat dat publicităţii de Ministerul rus de Externe, citat de agenţia de ştiri Tass.

Preşedintele Donald Trump a anunţat în februarie că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

La scurt timp după anunţul Washingtonului, preşedintele rus Vladimir Putin a transmis că ţara sa îţi suspendă obligaţiile prevăzute de acord.

Numeroşi analişti au avertizat că încetarea acordului ar putea conduce la declanşarea unei noi curse a înarmării între SUA, Rusia şi China.