MAS Raport SpecialNATO - UE

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

19 aprilie 2019 - Rapoarte speciale - NATO - UE

Actorul Vladimir Zelenski, candidat la preşedinţia Ucrainei, promite un referendum privind aderarea la NATO

Mircea Olteanu

Actorul de comedie Vladimir Zelenski, considerat favorit să câştige scrutinul prezidenţial din Ucraina, programat pe 21 aprilie, a promis că va organiza un referendum pe tema aderării la NATO, informează agenţia The Associated Press.

Candidatul a declarat că "în mod foarte clar ne-am ales calea spre Europa", însă a subliniat că este necesar ca o majoritate solidă să sprijine eforturile de aderare la alianţa transatlantică.

"Este evident că NATO înseamnă securitate şi un nivel ridicat al forţelor armate, însă vreau să unesc ţara", a afirmat Zelenski pentru site-ul RBC Ukraine.

Candidatul a mai afirmat că va încerca să liniştească temerile locuitorilor din estul majoritar rusofon al Ucrainei, care au o părere negativă despre NATO.

Actualul lider de la Kiev, Petro Poroşenko, a militat pentru aderarea Ucrainei la NATO şi Uniunea Europeană, însă şansele unei aderări rapide sunt minime în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu ample probleme economice, corupţie endemică şi o mişcare insurgentă pro-rusă în estul ţării.

Zelenski a promis că va depune eforturi pentru a pune capăt ostilităţilor din estul ţării, inclusiv încercând să facă locuitorii din zonele controlate de rebeli să simtă că sunt parte a Ucrainei.

"Sper foarte mult să fac aceşti oameni să simtă că Ucraina are nevoie de ei, la fel cum şi ei au nevoie de Ucraina", a afirmat candidatul.