23 mai 2021

Acordul Agenţiei Internaţională pentru Energie Atomică cu Iranul a expirat

Florin Jipa

Preşedintele parlamentului iranian, Mohammad Baqer Qalibaf, a declarat că acordul de monitorizare a activităţilor nucleare de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a expirat sâmbătă, ceea ce înseamnă că agenţia nu mai are acces la datele colectate de obiectivele nucleare.

Sursă foto: Mediafax
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a anunţat că va susţine astăzi o declaraţie de presă pe acest subiect

AIEA a anunţat în această săptămână că poartă discuţii cu Teheranul cu privire la extinderea acordului de monitorizare a activităţilor nucleare iraniene. Aşteptăm declaraţia directorului Grossi şi sperăm că acest acord se va extinde.

La începutul lunii mai, agenţia a anunţat că Iranul a purificat uraniu până la nivelul de 63% la uzina nucleară de la Natanz, dar şi faptul că are uraniu metalic îmbogăţit la 20%, în condiţiile în care pentru fabricarea armelor nucleare este nevoie de îmbogăţirea acestuia la 90%. Iranul nu are doar ambiţii nucleare, ci şi balistice, iar Coreea de Nord i-a transferat tehnologie contra petrol, conform unui raport ONU.

Ministrul iranian al informaţiilor Mahmoud Alavi a anunţat, în urmă cu câteva săptămâni, că Iranul ar putea lansa un program nuclear militar dacă Statele Unite vor menţine în continuare sancţiunile impuse, conform Reuters.

Pe de altă parte, SUA şi Israelul au anunţat că vor face tot posibilul pentru a împiedica Iranul să construiască o armă nucleară cu care şi-ar putea echipa rachetele balistice.

Iranul este singura ţară non-nucleară care are rachete balistice cu rază mai mare de 2.000 de km. În acest moment, racheta Shahab3 are o rază de acţiune de peste 2.000 de Km,acoperind suprafaţa României, iar Scutul de la Deveselu exact împotriva unor astfel de ameninţări a fost realizat.

Programul iranian de rachete balistice şi de croazieră