14 iulie 2020

Achiziţia de corvete: Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat în favoarea MApN

Florin Jipa

Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen care a intentat proces Ministerului Apărării Naţionale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziţia celor patru corvete militare, conform unui comunicat al companiei olandeze.

Sursă foto: Naval Group

Damen reiterează că „acţiunile noastre au fost în spiritul consolidării statului de drept şi a procedurilor de licitaţie şi vom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informaţii clasificate şi a controverselor nefondate din media. Neclaritatea privind corectitudinea procedurilor de licitaţie publică afectează reputaţia programelor de achiziţii din România atât în ţară, cât şi în străinătate şi este o consecinţă îngrijorătoare.”

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat în 2019 că cele patru corvete multifuncţionale care vor intra în dotarea Forţelor Navale Române vor fi furnizate de către asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa. Prima navă va intra în serviciu peste trei ani, iar toate cele patru corvete ar trebui să fie livrate în şapte ani.

Gowind 2500 este o corvetă rapidă, gândită pentru misiuni de supraveghere, patrulare şi escortă.

Corveta poate fi echipată cu un elicopter şi mai multe drone.

În versiunea standard, corveta Gowind 2500 este înarmată cu: un tun principal de 76 mm, două tunuri de 20 de mm, 16 rachete sol-aer, 8 rachete anti-navă şi două lansatoare triple de torpile. La acestea se adaugă capabilităţi pentru război electronic şi contramăsuri. 

Nava are o lungime de 102 metri şi poate atinge o viteză maximă de 46 Km/h.

Programul în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,85 miliarde de dolari) acoperă achiziţionarea a patru corvete, precum şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.