15 februarie 2021

A murit Ion Pacepa, fostul consilier al lui Nicolae Ceauşescu şi unul dintre cei mai mari foşti spioni români

Andreea Soare

Un publicist american, David Kupelian, susţine într-un articol publicat în World Net Daily, că Ion Pacepa, unul dintre cei mai mari foşti spioni ai României ar fi murit, sâmbătă, la vârsta de 92 de ani.

Sursă foto: Mediafax

Se pare că Pacepa ar fi suferit de mai multe probleme de sănătate în ultimii ani, iar noul coronavirus a agravat toate aceste afecţiuni ducând la moartea acestuia.

Ion Pacepa, cel mai căutat dezertor din timpul Războiului Rece

După mai bine de două decenii în care a fost spion al României, Pacepa a devenit, în 1972, adjunct al şefului DIE (Direcţia de Informaţii Externe) şi consilier de top al lui Nicolae Ceauşescu. Cu toate acestea, în 1978, pe când se afla în Germania de Vest, în timpul unei operaţiuni ordonate de Ceauşescu, acesta s-a îndreptat către Ambasada SUA, unde a cerut azil politic. Imediat ce a ajuns în SUA, Pacepa a început să povestească serviciilor secrete ale Statelor Unite cum omologii lor inamici coordonează unele dintre cele mai secrete şi infame activităţi, se arată pe wnd.com.

Se pare că vestea acestei dezertări l-ar fi impins pe Ceauşescu să pună o recompensă de 2 milioane de dolari pe capul fostului spion, astfel că acesta a trăit pentru mulţi ani sub acoperire. Printre asasinii trimişi să îl omoare pe Pacepa se număra şi Ilich Ramirez Sanchez sau, aşa cum mai este cunoscut, „Carlos Şacalul”.

Potrivit raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, aprobat în 2006, generalul Ion Pacepa a jucat un „rol excepţional în demascarea naturii criminale a regimului şi a Securităţii”.

În ultimii ani de viaţă, Ion Pacepa a scris articole legate de domeniul securităţii naţionale în The Wall Street Journal, The Washington Times sau The Observer.