27 decembrie 2021

A murit fostul comandant al Navy SEAL Team 6, Richard Marcinko

Andreea Soare

Richard Marcinko, fondatorul şi fostul comandant al Navy SEAL Team 6, unitatea din cadrul forţelor pentru operaţii speciale americane care, în 2011, l-a eliminat pe Osama bin Laden, a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, scrie The New York Times.

Sursă foto: Wikipedia

Potrivit familiei sale, Richard Marcinko a murit în urma unui infarct.

Richard a condus Team 6 doar pentru trei ani, între 1980 şi 1983, însă a avut o influenţă extraordinară asupra poziţionării grupului în cadrul armatei americane.

În 1980, după o misiune eşuată care viza recuperarea unor ostatici americani capturaţi în timpul preluării controlului asupra ambasadei SUA din Teheran de către un grup de studenţi (Operaţiunea „Eagle Claw”), Marina SUA i-a cerut comandantului Marcinko să creeze o unitate SEAL care să fie capabilă să răspundă crizelor teroriste.

Marcinko se înscrisese în Marină în 1958 şi fusese dislocat de două ori în Vietnam, unde condusese o unitate SEAL (Sea, Air, Land). I-au fost oferite şase luni pentru a crea unitatea. Numele acesteia era o încercare de dezinformare: deşi existau doar două unităţi SEAL la acea vreme, Marcinko a numit noua unitate SEAL Team 6 sperând că sovieticii vor supraestima numărul membrilor echipei.

 Una dintre cele mai importante operaţiuni în care a fost implicată unitatea SEAL Team 6 este capturarea şi eliminarea lui Osama bin Laden, în 2011.