22 ianuarie 2021

A intrat în vigoare primul Tratat de Interzicere a Armelor Nucleare | Începând de vineri, armele nucleare vor fi interzise prin lege internaţională

Andreea Soare

Deşi respins de ţările care deţin arme nucleare, primul tratat de interzicere a acestui tip de arme a intrat în vigoare vineri, marcând un pas istoric în eliminarea acestor arme mortale, transmite AP.

Sursă foto: Mediafax

Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare face acum parte din legea internaţională, marcând reuşita unei campanii lungi de decenii întregi privind prevenirea unei situaţii similare celei de la Hiroshima sau Nagasaki, de la finalul celui De-al Doilea Război Mondial.

Când tratatul a fost aprobat de către Adunarea Generală a ONU, în iulie 2017, mai mult de 120 de state l-au aprobat. Cu toate acestea, niciuna dintre cele nouă ţări care deţin sau despre care se bănuieşte că au arme nucleare nu l-a susţinut – SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franţa, India, Pakistan, Coreea de Nord şi Israel – la fel cum niciuna dintre cele 30 de state membre nu l-a aprobat.

Tratatul a primit cea de-a 50-a ratificare pe 24 octombrie 2020, marcând începutul unei perioade de 90 de zile până la intrarea în vigoare, pe 22 ianuarie 2021.

Potrivit lui Beatrice Fihn, directoarea Campaniei Internaţionale de Interzicere a Armelor Nucleare, până joi, 21.01.2021, 61 de ţări ratificaseră tratatul, o altă ratificare fiind aşteptată vineri.

 „Începând de vineri, armele nucleare vor fi interzise prin lege internaţională”, a declarat Fihn.

Potrivit tratatului, toate ţările care l-au ratificat „nu pot, în nicio circumstanţă, să dezvolte, testeze, producă, achiziţioneze, deţină sau depoziteze arme nucleare sau alte arme care includ dispozitive explozibile nucleare”. De asemenea, este interzis transferul sau folosirea oricăror arme nucleare sau dispozitive explozibile nucleare sau ameninţarea folosirii unor astfel de arme şi cere ţărilor implicate să promozeve tratatul şi în faţa altor state.

Pe când tratatul se apropia de cea de-a 50-a ratificare, Administraţia Trump a trimis o scrisoare către ţările care au ratificat tratatul în care le avertiza că au „făcut o greşeală strategică”, cerându-le, totodată, să reconsidere ratificarea. Potrivit scrisorii, tratatul ameninţa Tratatul de Neproliferare Nucleară, vechi de jumătate de secol, care reprezintă piatra de temelie a eforturilor de neproliferare.