14 mai 2021

A intrat în vigoare Carta Albă a Apărării. Cheltuielile cu achiziţiile de armament vor creşte în următorii 3 ani, de la 5,3 miliarde lei la 8,7 miliarde lei

Florin Jipa

Carta Albă a apărării a intrat în vigoare joi, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 499 din 13 mai 2021.

Sursă foto: MApN

Documentul evaluează mediul internaţional de securitate, riscurile şi ameninţările la adresa României şi stabileşte obiectivele politicii de apărare.

Faţă de proiectul realizat de MApN, în forma finală apar programe noi de înzestrare, precum avion multirol, dar şi un tabel explicativ cu sumele alocate pentru înzestrare în următorii trei ani.

Astfel, sunt detaliate principalele programe de investiţii esenţiale: autoturisme de teren blindate şi neblindate de tip uşor; sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR; avion multirol pentru forţele aeriene; vânător de mine; sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare - HSAM; corvetă multifuncţională; elicoptere; revitalizarea şi modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea MApN.

Este un obiectiv ambiţios, iar alocarea bugetară este una pe măsură. În 2021, dintr-un buget al Apărării de 22,7 miliarde lei, 5,3 miliarde vor fi alocate înzestrării, ajungând în 2024 la 8,7 miliarde dintr-un buget total al Apărării de 27,5 miliarde lei.