31 august 2019

A fost stabilită data pentru procesul celor cinci suspecţi în cazul atentatelor de pe 11 septembrie

Andrei Vacaru

Procesul final al celor cinci suspecţi în cazul atentatelor de pe 11 septembrie 2001 din Statele Unite, aflaţi în acest moment încarceraţi la Guantanamo, va avea loc în 2021, la aproape două decenii de la atacurile de la World Trade Center, a informat The New York Times, citat de France 24.

Astfel, un judecător militar de la baza americană Guantanamo a decis că data la care va începe procesul este 11 ianuarie 2021. Procurorii au solicitat în instanţă pedeapsa cu moartea pentru cei cinci suspecţi.

Khalid Sheikh Mohammed, Walid bin Attash, Ramzi Binalshibh, Ali Abd al-Aziz Ali şi Mustafa al-Hawsawi sunt acuzaţi că ar fi planificat şi participat la atacurile din 2001 din Statele Unite, când patru avioane au fost deturnate, două dintre acestea lovind turnurile gemene World Trade Center de la New York, iar un al treilea lovind o aripă a Pentagonului. Cel de-al patrulea avion s-a prăbuşit pe un câmp, după ce pasagerii au reuşit să se opună planurilor teroriştilor de la bord.

Khalid Sheikh Mohammed este considerat principalul responsabil pentru aceste atacuri, în urma cărora au murit 2.976 de persoane în New York, Pennsylvania şi Washington. Mohammed a fost capturat în Pakistan în 2003.