09 noiembrie 2020

A fost construit sistemul HIMARS cu numărul 500

Florin Jipa

Forţele terestre americane au sărbătorit, luna trecută, construirea celui de al 500-lea sistem de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) în facilitatea industrială din Camden, Arkansas.

Sursă foto: US Army

Colonelul Guy Yelverton, ofiţerul de proiect pentru programul Rachete strategice şi operaţionale, a declarat că 363 de sisteme HIMARS sunt în cadrul forţelor terestre, 47 la infanteria marină şi restul la colaboratorii externi.

Acesta a completat că până în ianuarie 2021, 118 de sisteme vor fi în dotarea partenerilor străini.

România este prima ţară din Europa de est care va avea sistemul de rachete HIMARS, a declarat şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, după întâlnirea conducerii MApN cu şeful Forţelor Terestre ale SUA, în luna august. 

România, prima ţară din Europa de Est care va opera sistemele Patriot şi HIMARS. Acestea vor intra în dotarea armatei în viitorul apropiat, conform şefului Armatei

Ministerul Apărării Naţionale a semnat în anul 2018 un contractul de aproximativ un miliard de euro pentru sistemele de rachete HIMARS, fiind vorba de 54 de instalaţii de lansare. Prima instalaţie ar putea ajunge în România anul viitor.

În acest moment, forţele terestre române nu dispun de mijloace de artilerie care să lovească ţinte la distanţe mai mari de 40 de km.

Forţele terestre americane au realizat, anul acesta, teste pentru a mări distanţa de tragere cu sistemele HIMARS. Se aşteaptă ca într-un an să se stabilească inclusiv distanţa maximă de tragere pentru sistemele de rachete tactice.

Acum distanţa maximă de tragere cu sistemele HIMARS este de 300 km. Pentru viitoarele rachete, distanţa maximă de tragere a fost stabilită la 499 de km, dar după retragerea SUA din Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară, se aşteaptă ca bătaia acestor rachete să depăşească 500 de km.

Rachete cu bătaie mai mare pentru sistemele HIMARS. Forţele terestre române ar putea beneficia de noile muniţii