90 de zile de război: Blinken se întâlneşte cu Erdogan la Ankara. Israelul şi-a mobilizat armata la nord pentru a descuraja un atac al grupării Hezbollah din Liban. Şeful diplomaţiei UE este în Liban
Florin JipaSecretarul de stat al SUA, Antony Blinken, discută sâmbătă la Ankara despre războiul din Gaza cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, un susţinător înfocat al organizaţiei teroriste Hamas. Erdogan l-a comparat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu cu Adolf Hitler şi a acuzat Statele Unite că sponsorizează genocidul palestinienilor. El a respins, de asemenea, presiunea SUA de a întrerupe finanţarea prin Turcia a Hamas şi i-a numit pe terorişti „eliberatori" care luptă pentru pământul lor.

Este al patrulea tur al lui Blinken în Orientul Mijlociu de la atacul terorist din 7 octombrie asupra Israelului, care a dus la conflictul din Gaza, iar la anterioara vizită în Turcia nu a fost primit de Erdogan. În acest moment sunt slabe speranţe pentru un nou acord de încetare a focului între Israel şi Hamas, după uciderea numărului doi al organizaţiei, la Beirut. Ţările regionale şi marile puteri aşteaptă, mai degrabă, ca Israelul să termine războiul în câteva luni, iar acum liderii lumii se concentrează pe ajutoarele umanitare şi soluţia post-conflict.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a anunţat, vineri, că războiul a intrat într-o nouă fază. În nord, armata îşi limitează acţiunile la patrule şi distrugerea infrastructurii Hamas, în timp ce în sud continuă asaltul din oraşul Khun Younis şi căutările ostaticilor şi a liderilor Hamas.
Blinken va discuta la Ankara şi un subiect fierbinte dintre cele două ţări, extinderea NATO cu Suedia, blocată de Turcia şi Ungaria. Erdogan a condiţionat acceptarea Suediei de vânzarea de către SUA a avioanelor F-16. Turcia a achiziţionat 270 de avioane F-16, în ultimii 20-40 de ani, vrea să modernizeze 80 şi are nevoie de chituri din SUA, dar vrea să cumpere şi alte 40 de aparate noi, achiziţii blocate de Congresul SUA.
După Turcia, Blinken va merge în Creta, unde se întâlneşte cu oficiali greci pentru a-i linişti cu privire la vânzarea avioanelor F-16 către Turcia.
În continuare, oficialul american va ajunge în Israel, Cisiordania şi alte cinci state arabe: Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Egipt, unde va discuta despre situaţia din Gaza, dar mai ales formula politică post război din regiune.
În acelaşi timp, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, este în Liban într-o vizită de trei zile pentru a calma spiritele, după uciderea numărului doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, marţi seară, într-un atac aerian israelian în suburbiile capitalei libaneze Beirut.
Hezbollahul a ezitat să intre în război de la început, a lansat rachete şi drone, peste 1.000, Israelul a ripostat, a ucis 150 de terorişti ai acestei organizaţii, dar a fost nevoit să evacueze aproximativ 80.000 de persoane din nord. Netanyahu a transmis mai multe avertismente Libanului că va fi atacat la scară largă.
Hezbollah, chiar dacă este mai puternică decât Hamas, nu are nicio şansă în faţa Armatei Israelului, care acum este pregătită şi motivată de luptă. În plus, Hezbollah a pierdut momentul propice, Armata Israelului a început să repatrieze mari unităţi din Gaza, forţele aviaţiei nu mai bombardează la acelaşi nivel, toate aceste structuri fiind concentrate acum pe graniţa cu Libanul.
