31 august 2021

90 de generali şi amirali americani în rezervă cer demisia şefului Pentagonului şi şefului Apărării pentru retragerea dezastruoasă din Afganistan

Florin Jipa

90 de generali şi amirali în rezervă au semnat o scrisoare prin care cer demisia secretarului Apărării, Lloyd Austin, şi a preşedintelui Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore ale Forţelor Armate ale SUA, generalul Mark Milley, arată Daily Mail.

Sursă foto: DoD

Ultimul militar american care a părăsit Afganistanul a fost generalul-maior Chris Donahue, comandantul Diviziei 82 Aeropurtată, structură care s-a ocupat de securitatea aeroportului şi evacuarea persoanelor. Au fost evacuaţi peste 123.000 de civili, din care 6.000 americani, în cea mai mare misiune de acest fel din istorie.

Cu toate acestea, mulţi au criticat nu retragerea armatei americane din Afganistan, ci modul cum s-a făcut, lucru care a dus la succesul fulminant al talibanilor, care în doar nouă zile de la începerea ofensivei asupra marilor oraşe au intrat în Kabul, dând peste cap toate estimările serviciilor de informaţii.

Tocmai din această cauză, cei 90 de generali şi amirali americani cer demisia celor responsabili.

„Generalii în rezervă care semnează această scrisoare cer demisia şi trecerea în rezervă a secretarului Apărării şi a preşedintelui Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore ale Forţelor Armate ale SUA pentru neglijenţă în executarea sarcinilor de serviciu, ce a dus la retragerea dezastruoasă din Afgfanistan.” Se arată în scrisoare.

Printre critici, se arată şi graba retragerii şi părărsirea bruscă a unor baze militare, precum Bagram, fără o colaborare cu forţele de securitate afgane.

De asemenea, ei i-au criticat pe cei doi oficiali ai Pentagonului că nu au oferit cea mai bună consiliere comandantului Forţelor Armate, preşedintele Joe Biden, inclusiv de amânare a retragerii.

Scrisoarea vine în condiţiile în care Joe Biden este aşteptat să aibă o declaraţie despre Afganistan, astăzi dupa-amiază, când sunt tot mai multe critici la adresa retragerii, ce a dus la moartea a 13 militari americani.

De remarcat că cei 90 de generali şi amirali în rezervă fac parte din grupul „Flag Officers 4 Freedom”, considerat pro-republican, ;i au cerut demisia lui Joe Biden, în mai, după ce a fost acuzat de fraude în alegeri.